GALEN MEN MED FÖRNUFT

Sådär vänner, nu är jag på banan igen. Tyvärr kom aldrig Vigdis Hjort till Protestfestivalen, så galenskaperna uteblev.
Däremot deltog jag i en paneldebatt där släktskapet mellan galenskap och genialitet diskuterades. En gammal professor menade att riktiga konstnärer måste må psykiskt dåligt för att få tillgång till sin kreativitet och att de därför lätt blir alkoholister. Han hade en väldigt högtidlig syn på konstnärsskapet och dess koppling till behovet av att berusa sig. En jungiansk analytiker tyckte att konstnärer har en ökad sensibilitet och därför behöver berusa sig ... nä, usch vad tråkigt det här blev. Det satt en spejsad poet i sällskapet och brann fär rätten att vara "gæern". Det höll jag med om. Och en känd norsk (störtsnygg) kvinnlig sexolog hävdade, att blir man tillräckligt lycklig behöver man varken rus eller konstnärliga uttryckssätt. Jag sa att den bästa garantin för genialitet är en besvärlig barndom eftersom inga begåvade författare, artister eller konstnärer jag känner till har haft en trygg uppväxt. Så att om man jävlas riktigt brutalt med sina ungar, då blir de genier - NOT. Bara om de har en stor talang och dessutom en enorm inre styrka. Och tur. Och låter bli att supa eller knarka. För mycket i alla fall.

Generellt tror jag att den konstnärligt aktive måste få blåsa ut hjärnan då och då med en stadig fylla. I nästan sex års tid tilläts jag aldrig göra det av min pojkvän som sedermera blev min agent (läs: fängelsevakt). Han sa att jag var galen fastän jag verkligen aldrig har varit mer mjäkig och anpassad än då fastän jag levde i ett vansinne. Idag är jag glad över att jag är lite galen, och emellanåt blandar jag ut vansinnet med lite lösningsmedel. Det gör fanimej bara gott. Och jag trivs bland folk som är lite nuts. Som exempelvis två sköna bekantskaper jag fick i Kristiansand:

image59

Min norske ciceron som en gång i tiden var en riktig "råtass". Kriminell och narkoman och allt det där. Han följde mig som en trogen hund och pratade om syra/basbalansen och det gyllene snittet som hjälpt honom få ordning på sitt liv. Man är vad man äter, hävdade han bestämt. Och det stämmer ju. Jag äter nästan bara nötter. Nuts alltså.

image60

Träffade också nydelige Heidi som bott bland indianer i Nordamerika. Här med sin 15-åriga "jænteunga". Påbråt kräver ingen närmare förklaring. Heidi är filmare med patos. Förmodligen Norges starkast brinnande eld just nu som jag värmde mig vid medan hon talade om vikten av att inte väja för sanningen och plikten att ta konsekvenserna av den.

I övrigt njöt jag av den vackra lilla staden vid havet. Fast svanarna var aggro. De väste åt mig. Tyckte kanske att jag stal uppmärksamhet från dem.

image61

Ibland måste man resa bort för att få nåt att komma hem till. Och för att komma hem som en rikare människa.
Inte för att jag tjänade en spänn på Protestfestivalen. Men jag fick nåt bättre. Ny glöd. Det lönar sig att göra motstånd.

Kommentarer
Postat av: Anna Å

Strålande bild på dig, den längst ner! Väntar fortfarande på att bokus ska leverera din ny bok till mig, kommer förhoppningsvis lagom till helgen så det ser jag jättemycket fram emot! Kram!

2007-09-03 @ 16:48:14
Postat av: Jenny W

Härligt att ännu en gång läsa ett konstaterandet om att konstnärer måste blåsa ur skallen ibland för det var just vad jag gjorde i helgen...
Förr i tiden gjorde jag det varje helg och var utblåst för jämnan precis som du oxå skrev inte supa och knarka för mycket.
Söta ni ser ut du och den gamla värstingen!

2007-09-03 @ 16:49:53
Postat av: Bengt

Själv är jag okonstnärlig så det stänker men det har inte hindrat mig från att måla, sjunga, skriva och skulptera varje dag. Alla mina alster blir för jävliga och ingen får ut nåt av det, men vad gör inte en alkis för att få tillfälle att få inta sin dagliga ranson alkohol?
(Påminnner mig förresten lite om den manlige konstnären i Lutherska badet...Han var kul)

2007-09-03 @ 18:03:49
Postat av: Lärarinnan

Men vadå vad har jag missat....kommer boken tidigare än 19 sep?? :) Appropå vad Anna Å skrev här ovan!
Jag har ofta funderat på detta med Den lidande konstnären- hmm! Det vore ju fan hemskt att tänka sig att om alla blev lyckliga och harmoniska så finger vi inga stora författare eller konstnärer... Men samtidigt så är ju chansen att alla skulle bli lyckliga rätt minimal så ;) Men visst fasen är det så att man måste ha varit med om ett visst mått av lidande för att kunna skriva bra?
Och du Unni, har kollat på intervjuer med dig nu och din dialekt är verkligen helt cool... ;-)

2007-09-03 @ 18:37:57
URL: http://blogg.passagen.se/ustinaz/
Postat av: Annette Sandström

Hej Unni, idag kom posten med boken,har nu läst o läst, gick in i den totalt, så just nu är jag helt okontaktbar, den är så bra!!! men så har jag ju också levt i den världen,så en aning om vad du gick igenom.kramar i massor. Annette

2007-09-03 @ 18:45:52
Postat av: G

vilka fina bilder på dig baby!! puss

2007-09-03 @ 23:12:41
Postat av: Sandra C

Hmm... Jag undrar, om man går ut på krogen en lördag kväll, och ser alla som är rejält fulla, hur många av dom skulle betrakta sig själva som konstnärliga? I den lilla staden där jag bor är det ofta samma människor som super ute, helg efter helg, och vacklar på gränsen till alkoholism.
I vilket fall, konstnärlig eller inte; alla behöver blåsa ur skallen med en rejäl fylla emellanåt.
Men jag blir lite rädd när jag läser att med tillräcklig lycka kommer de konstnärliga uttryckssätten försvinna...

2007-09-04 @ 09:08:31
URL: http://kaffemedmjoelk.blogspot.com
Postat av: Solis

Jag säger som Arne Anka:
"Ikväll ska jag
gå på krogen! Jag ska gå fram till den vackraste kvinnan och säga att jag arbetslös poet! Kvinnor älskar vindrivna existenser"
*LOL*

2007-09-04 @ 12:29:21
URL: http://kosmosanroparsolis.blogspot.com
Postat av: Kenta

Djävlar vad det åskar här nu! Ska gå ut och se om jag kan bli träffad av en snilleblixt. Idag måste man vara galen annars är riken stor att man blir det.

2007-09-04 @ 13:05:09
Postat av: Lenis

Hej Unni!
Jag skrev nyligen ett inlägg i julibloggen din. Det var då jag hittade dig här, toppen.
Härligt att du har fått med dig ny glöd och energi från helgens utflykt till grannlandet.
Jag har på min sida skrivit om dig och din nya bok och allmänt om brutal kärlek. Det är ett område som jag blir mycket berörd av och där det måste till ett stop för dessa kränkande handlingar!
Din bok och du som person och många med dig, kan hjälpa andra att förstå och kanske själva hitta styrkan att få "sitt liv" tillbaka!
Jag är glad för din skull!
Må så gott
Lenis

2007-09-04 @ 15:10:32
URL: http://my.opera.com/Lenis/blog/
Postat av: Anna (med Bengt)

Nu har jag läst som en besatt till sid 84. Ojojoj vilket språk och träffsäkerhet du har, man blir knockad.
Och..jag känner igen mig. I Niclas. Fram till jag var 30 var det oerhört skrämmande att "man kunde ha sex utan känslor inblandade". Om min stora kärlek (jag var själv ihop med en 25 år äldre man då) erkänt att han haft en trekant med två tjugoåriga tjejer "för att roa mig med deras kroppar". Jag hade spytt mig fördärvad i ångest.
Vilket inte ursäktar de förhör och gliringar som redan framträtt.
Jag hoppas att jag inte kommer att känna igen mig mer, senare i handlingen.

2007-09-04 @ 15:40:22
Postat av: Anna (med Bengt)

Sid 148. Känner inte igen mig längre, tack och lov.
Mycket sorgligt.

2007-09-04 @ 17:18:44
Postat av: Anna (med Bengt)

Sid 253.
Nog det mest skakande jag har läst...
(ps get used to it; när man bloggar är det alltid desamma som ger kommentarer och andra som bara läser (eller inte).

2007-09-04 @ 21:05:58
URL: http://blogg.aftonbladet.se/13177/
Postat av: Pia Brooks

Maste verkligen saga hur sot du ar! Gulliga ogon med naturliga smarynkor och varldens leende!

2007-09-14 @ 05:12:29
Postat av: Anastelle

Jag vill ha halsbandet!!

2007-09-30 @ 01:31:52
URL: http://nojesguiden.se/anastelle/
Postat av: Jaketorontom

Hello, I found you at Altavista. You have wealth of information on your site and a nice design. Greetings from Germany

2008-01-09 @ 15:43:58
URL: http://jaketorontom.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0