HAPPY VALBORG!

Massa kräm & smarrig Valborg! Ska ut och brinna.

Hörs i morgon igen.

/Bunni

MASSBREV FRÅN FÖRFATTARFÖRBUNDET

Till medlemmarna i Sveriges Författarförbund

Bevaka era rättigheter. Förläggare reagerar just nu kraftigt på utvecklingen med Google, IPRED och Pirate Bay. Det verkar vara på gång hos flera förlag att börja med nya avtalsformer, print-on-demand utgivning mm. Det här är en situation som kan gynna oss om vi håller ihop.
 
Digital publicering i olika format är ett affärsområde som ännu inte etablerats och det finns risk att rättigheterna säljs för billigt. Var försiktiga innan ni skriver under nya avtal. Rådfråga förbundets jurister.
 
Bonniers säger i Svensk Bokhandel att de lanserar nya avtal där de tillskriver sig fler rättigheter och att författare som inte vill skriva under kan se sig om efter ett annat förlag. Låt er inte skrämmas, vi kan agera tillsammans.

Jag vill uppmana alla som har fått förslag till nya avtal eller nya utgivningsformer att berätta om det kort i ett e-brev till vår jurist, Jenny Nilsson: <[email protected]>. Tänk också på att skicka in nya avtal till förbundet för granskning och kommentarer.
 
Vi håller för närvarande på att arbeta med en strategi för hur vi ska agera den närmaste tiden, det kan bli tal om gemensamma aktioner och helt nya grepp för att säkra våra rättigheter samtidigt som vi vill skapa möjligheter att göra våra verk tillgängliga för allmänheten på olika sätt.

 
Hälsningar,
Mats Söderlund
Ordförande i Sveriges Författarförbund

VIKTIGT & BRÅDIS!

http://isobelsverkstad.blogspot.com/2009/04/hjalp-christofer-fjellner-hjalpa-oss.html

DELAD GLÄDJEFörutom den djupa glädje vi gemensamt kan känna över att betalningsviljan är så hög bland de fildelare som pekats ut för att vara tjuvar, har det hänt fler små saker att glädjas åt.

Många som inte har Paypal kontaktar mig och nästan vädjar om att få göra rätt för sig när de laddat ner min bok - hur ska de betala? Jag svarar: Skit i det, jag bjuder ju på det här. Eller köp pocketen, det ger ju också effekt. Men igår ringde en man från en norrländsk by. Han hade laddat ner ljudboken och var mycket nöjd. Det hade tagit honom tio minuter att tanka över den från TPB till sin mp3, det var han också mycket nöjd med. Och läs nu noga:

Den här mannen är 62 bast och bor alltså i den så kallade obygden. Det tar honom två timmar att köra till en bokhandel. Hela dagarna jobbar han på en fabrik med maskiner som väsnas. Då kan han lyssna på böcker som han fildelat. Han tycker att det är perfekt. För honom är Pirate Bay hans länk till kulturen. Och nu vill han betala. Han vill inte sno och snylta om han slipper.

Så ser de också ut, fildelarna.

Den andra trevliga händelsen utspelade sig på biopremiären av operan La Traviata. Jag träffade min kollega Björn Ranelid, som jag har haft mycket kul med under åren. "Du måste ändra åsikt om fildelningen", sa jag, halvt på skoj. Varpå Björn svarade: "Jo du, jag har tänkt mycket på det där. Jag är en människa med öppet sinnelag, och jag har diskuterat saken med ett par tunga författarvänner också. Jag har läst om vad du har gjort. Och jag kan rubriken utantill: PENGARNA RULLAR IN!"

Sa Ranelid med ett brett grin.
Ja, pengar talar inte, de svär, som bekant.

Johanne Hildebrandt har redan redovisat sin ståndpunkt här på bloggen, och idag fick jag ett glatt mess från en annan författarvän.

Fan, vad tråkigt det måste vara att stå på "fel" sida i den här frågan. Ungefär som att vara The Queen i "God Save the Queen". Eller Agent Smith i "Matrix". Ha ha ha!

BOLLEN ÄR RUNDKamrater! Donationerna och de uppmuntrande orden fortsätter välla in, trots det fina vädret. Ett visst utländskt intresse har också uppstått. Hade jag varit dryg skulle jag kunna göra ett marklundskt drag och hävda att detta är en del i ett politiskt projekt, men jag hade bara en ärlig vilja att ge bort något jag gjort som ett enskilt symboliskt stöd åt TPB och åt alla som tar del av kultur på det nya sättet. Men nu börjar det hela nästan likna ett politiskt projekt.

Jag visste att fildelare inte är en förlorad generation som vägrar göra rätt för sig, jag visste att det fria internet är utsatt för ett allvarligt hot som kan ramma medborgarna i ryggen, ja, jag kände till en hel del, tyckte jag.

Men inte ens jag hade anat sprängkraften i nätet, d v s den snabbhet och det glödande engagemang som informationen sprids med. Tacksamheten genomsyrar hela min tillvaro. Jag är inte bara tacksam över stödet, jag är också tacksam över att få delta i en så optimistisk rörelse där just hoppfullheten är den starkaste ledstjärnan. Det finns så oändligt mycket glädje och vänlighet hos alla oss som nu kämpar för att bevara internet fritt. Att jämföras med andra frågor som tagit upp mitt engagemang, där man blir nedslagen gång på gång. Det betyder inte att jag dumpar mina tidigare ställningstaganden, men det är en befrielse att vi är så många som är beredda att gå till handling.

Bara den påverkan vi utsatte EU-delegaterna för när vi mejlbombade dem om 138:an och vad den ledde till talar sitt tydliga språk.

Trycket på Tomas Norström visar också att vi har många med oss, även i gammelmedia.

Nu hoppas jag att den inpräntade fördomen om att fildelarna är tjuvar också kommer att revideras. Läs Johnnys och min debattartikel om detta, och seeda den gärna. Läs också en annan vettig artikel i tidningen Fokus.

Att fildelare är betalningsvilliga bevisas genom strömmen av frivilliga donationer till mitt Paypalkonto ([email protected]), och även om Guillou kanske skulle ha fnyst åt summan vi är uppe i, är det definitivt inte småsmulor för oss vanliga dödliga upphovsmän.

Jag upprepar att pengarna ska gå oavkortat till nya pilotprojekt för att bevisa kraften i moderna distributionsmetoder. Allt ska dessutom redovisas eftersom detta ligger i allmänhetens intresse. You can fool some people sometimes, but you can't fool all the people all the time.

Yes! Power to the people!

WE ARE ALL THE WINNERS!Alla vänner! Detta är så grymt. Det rasar in pengar från de fildelare som av industrin och upphovsrättsetablissemanget beskyllts för att vara tjuvar. Från er. Och jag har t o m gjort det svårt att betala genom att exempelvis inte ha en Paypalknapp här på bloggen. Jag hade dessutom inte tänkt ha en betalningsfunktion från början. Det var på inrådan från TPB.

Vad vi ser nu tänker jag redovisa längre fram. Detta måste ut ordentligt!

Ni är så sjyssta allihop, jag har aldrig varit med om nåt liknande. När jag släpper en bok på det vanliga sättet får jag inte tillnärmelsevis så många omedelbara reaktioner.

Nu är ju detta ett politiskt statement, och givetvis blir stödet därför också mer massivt. Men ändå. Det visar hur brett internet är. Och vilket genuint engagemang som finns. När människor startar ideella verksamheter och försöker få in en hundring är det skitsvårt att få sympatisörer att öppna plånboken, fastän de tycker att syftet är gott.

Ni bevisar det ni har hävdat, ni sätter handling bakom era ord, och det är så slipstenen ska dras.

Jag hinner inte skriva mer nu, ska på ett Grönanjippo, men jag är rörd ända in i märgen. Och som jag redan berättat, ska pengarna som kommit in investeras i fler kulturella internetsatsningar. Vi ska bli spjutspetsen in i framtidens kulturutbyte.

Halleluja ;) Och tack & smack!

BREV TILL JANAlltså fan, jag kunde bara inte låta bli att lägga upp det här syrligt humoristiska brevet till Jan Guillou från Hans. Egentligen borde han skicka det med snigelpost, fast det lär väl dröja ett halvår innan det kommer fram till jaktstugan i Roslagen. Förlåt, det är så svårt att inte skratta åt det där med Jan och internet. Här är brevet:

"Hej,
Först hade jag tänkt skriva ett mail till dig, men så kom jag på att du sagt i intervjuer att du inte är så bra på datorer, så jag valde att skriva på en blogg i stället. Då slipper du greja med krångliga e-post program.

Saken är den, att jag har nästan alla dina böcker i bokhyllan. Det är flera om superhjältarna Hamilton och Arn, men också den om häxor. Men på senare tid blir jag av någon anledning bara på dåligt humör av att se ditt namn i bokhyllan vid TV-soffan där jag hänger så ofta. Så jag bestämde mig för att göra mig av med just dina böcker och skapa plats för nya som jag trivs bättre med att ha omkring mig.

Först tänkte jag skänka dina böcker till myrorna eller nån loppis, men så slog det mig att du ju är väldigt mån om din upphovsrätt, och tänk om nån annan än jag som köpt boken också skulle läsa. Då tappar du ju inkomster som du har rätt till för dina verk.

Så kom tanken att jag kanske skulle göra ett paket och skicka tillbaka böckerna till dig, så kan du sälja dem en gång till. Sen slog det mig att portot nog skulle bli ganska dyrt, och jag ville nog egentligen hellre skicka dom pengarna som ersättning till Unni Drougge, eftersom jag laddat ner hennes senaste bok alldeles gratis (men lagligt).
Nu började det bli ett verkligt dilemma hur jag skulle hantera din boktrave. Men jag har ju en kakelugn här i huset! Kanske jag kan använda papperet när jag tänder brasor. Men det är nog inte heller så bra, då anklagar du mig säkert för fascist och drar paralleller till Goebbels bokbål i nån kvällstidning.

Till slut kom jag fram till att den vanliga containern för pappersåtervinning antagligen blir den bästa lösningen för alla parter. Då kan ju papperet återanvändas till nya böcker, och förhoppningsvis kommer ingen annan åt att läsa på vägen till återvinningen. Det är ju små hål i containrarna, men om jag väljer en som är nästan tom, så kan ingen plocka böckerna och tjyvläsa. Jag vill ju undvika att du skall behöva ha besvär med att skicka en räkning för att du förlorat inkomster p.g.a. olaglig läsning på vägen till återvinningsstationen.

Så det får bli en nästan tom container!
Ha annars en bra dag!"

PS. Den här av Fredrik Strage bubblar också av skratt! Njut av det och av vädret, alla älsklingar!

WOW!Jag är just färdig med mitt jobb här nere i Skåne och är bara så totalt överrumplad av all god vilja som finns bland alla som hört av sig, kommenterat och satt in pengar på mitt Paypalkonto ([email protected]) för den fria filen.

På perrongen i Osby kommer det fram en kille och frågar: Är inte du den där författaren? Och då menar han det här.

Det finns så mycket stöd för pirater överallt att jag ryser av en märklig vällust. Det är svårt att inte vara sentimental. Sånt här borde Ulf Lundell skriva om när han letar efter folksjälen, för den är väckt i och med piratrörelsen.

På bara några timmar hade de utgifter jag haft för inspelningen av boken kommit in som frivilliga donationer. Jag hade inte alls räknat med det. Efter ytterligare några timmar var summan av insättningarna tre gånger så stor som insatsen. Och jag hade ju uttryckligen sagt ifrån att jag inte krävde en spänn. Pengarna ska gå till liknande verksamheter, jag vill visa att det går. Eller ni visar. VI visar.

Hur massa mycket fett med kräm som helst på er! Hörs i morgon, och då går kampen vidare.

LJUSNANDE FRAMTID?Vänner! Nu är allt upplagt. Både på TPB där filen går att ladda ner gratis och på Newsmill där jag förklarar mig (har också skrivit en text på TPB-sidan).

Jag vet att en del magsura typer gnäller om att jag "bara vill ha uppmärksamhet". Det argumentet är ett klassiskt knep för att banalisera människors syften när de höjer rösten. I så fall borde ingen uttala sig offentligt, för risken finns ju att de "bara vill ha uppmärksamhet". I det här fallet utnyttjar jag min position som en av landets mest lästa - jag menar LÄSTA, inte SÅLDA - författare för att föra fram en fråga som är betydligt större än mitt eventuella behov att synas.

Mina läsare är inte så välbeställda. Många av dem är unga, har småbarn, är ensamstående etc. De låter ofta en köpt bok gå laget runt. Det har jag alltid känt till och uppmuntrat. På så vis kan man säga att jag redan är "fildelad". Det har aldrig varit en självklarhet för mig att kunna leva på mitt yrke, ibland får jag hugga i med andra sysslor för att ha råd till hyran. Men det går inte en dag utan att jag blir kontaktad av någon av mina läsare. Det är en ynnest.

Till alla ni som skrivit till mig och frågat om olika saker och som jag inte hunnit svara, vill jag bara ge en stor fet cyberkram. En fråga jag ofta får är: Hur får man tag i dina gamla böcker? Så snart jag har tid ska jag lägga ut även dem som e-böcker och eventuellt print-on-demand. En annan fråga: Vilken bok börjar jag med om jag inte läst nåt av dig förut? Börja med den senaste: Boven i mitt drama kallas kärlek.

Ljudboken har kommit till på självkostnadsbasis och resurserna har varit knappa. Den är punk, men ljudkvaliteten är bra och jag hoppas att ni som lyssnar känner att vi gjorde vårt bästa. Snart har dessutom kostnaden täckts av alla frivilliga bidrag som strömmat in på Paypal. Stort tack för det, men känn er inte tvingade att betala, utan läs och - om ni gillar - sprid.

Och som en saftig prick över i:et kom nyheten att domaren i Pirate Bay-målet tycks vara jävig. Så typiskt!

Heja Pirate Bay, och heja alla ni som är aktiva i den här stora ödesfrågan!

Smack!

SLÄPP!VAD ÄR DETTA?

Postat av: Lite tips till Unni Drougge

Tips:

Bara så du vet vilka du har att göra med när du går i kamp tillsammans med Piratpartiet.

1. Deras frihetshjältar 'Pirate Bay' finansierades av en högerextrem rasist - Carl Lundström. Men det vet du kanske redan.

De har dessutom en rabiat inställning till skatt som de anser vara stöld. Men det vet du kanske det också.

2. En av de absolut mest högljudda i deras 'svans' kallar sig på sin blogg för Blogge Bloggelito - någon värre sexist finns inte. Men det vet du kanske redan det med.

3. Oskar Swartz - bloggaren Texplorer som står nära Piratpartiet för de länkar jämt till varann där har jag sett massor med inlägg som lobbar för ett upphävande av den svenska sexköpslagen. Men det vet du kanske redan.

4. Den svenska sexköpslagen är för övrigt något som det verkar som många som sympatiserar med PP har som särskilt hatobjekt och föremål för raljans när det gäller svensk förbudsmentalitet.

Följden av detta är att många också verkar förespråka legalisering av prostitution.

Men det vet du kanske redan det med.

5. Det verkar vidare som de är drogliberala.
Men det vet du kanske redan det med.

Utöver det utgår de från ultraliberal ekonomisk teori - och citerar frekvent nationalekonomen Hayek som var en uttalad försvarare av Chiles Pinochet och hans regim - en diktator som lät tortera och mörda ett namnlöst antal människor på Stadion.

Men det vet du kanske redan det med.

Spela roll då eller?

Frågan är bara hur du ska få allt detta att gå ihop med ett engagemang i Schymans valkampanj.

Om du tittar lite på FI:s partiprogram så kanske du förstår hur jag menar.

 

Nu är det jag, Unni, igen. Här har vi alltså en uppenbar anhängare av Feministiskt initiativ som försöker tränga in mig i en partipolitisk fålla. Det är faktiskt provocerande. Låt mig förklara:

 

Jag förbehåller mig rätten att sympatisera med BÅDE F!:s kamp för kvinnors rättigheter och Piratpartiets kamp för att bevara internet fritt - inte bevara Sverige svenskt. Ingen i pp:s ledning har visat minsta vilja att liera sig med nån ultrahöger. En av dem har redan uttalat sig om detta.

 

The Pirate Bay anlitade från början en bredbandsleverantör som hade god kapacitet att handha deras servrar. VD:n för det bolaget hade mycket riktigt en gång stöttat BSS. Han gav också TPB förmånliga villkor. Numera har de en annan leverantör. Detta är grunden till det rykte som sedan spritts för vinden. TPB och Piratbyrån är förövrigt inte detsamma som Piratpartiet. Alla Kvinnors Hus är inte F!. Typ.

 

Om det finns enskilda medlemmar i pp som hyser rasistiska, sexistiska eller extremliberala åsikter, som är mot sexköpslagen osv - varför ska partiet lastas för det? Det är väl lika absurt som att göra sossarna och moderaterna skyldiga till att det finns en massa reaktionärt och fördomsfullt drägg därute som är medlemmar i deras partier. Hur ska de förtroendevalda kolla det? Ska pp ta mer ansvar än andra? Blogge Bloggelito och Oscar Swartz skriver bloggar om allt möjligt och ställer sig samtidigt på pp:s sida vad gäller de frågor som partiet driver. Det betyder inte att pp ställer sig bakom allt de propagerar för. Inte jag heller. Definitivt inte.

 

F! råkade inför sin valrörelse ut för ett drev och en backlash som saknar motstycke, just för att de hade sån fantastisk vind i seglen ett tag. Det kan väl ändå inte vara F!:s önskan att nåt liknande drabbar ett annat litet uppstickarparti som tar upp en högst angelägen fråga och som också har lyckats föra upp den på agendan som ingen annan. En fråga som också F! vill driva.

 

Hur långt kan man gå i guilt-by-association-retoriken?  Hold your horses, säger jag bara. Kolla upp saken! Jag försvarar alltid F! när folk för det här med Könskriget och Män-är-djur på tal. Jag förklarar hur det hängde ihop och hur fulvinklat det var. Jag tycker fortfarande att Gudrun Schyman är en utmärkt kandidat i EU-valet, men för det behöver man väl inte dissa pp. Jag är inte överens med varje punkt på F!:s program - so what? Jag är ändå tacksam över att de för fram andra ämnen jag anser viktiga. Och jag är likaså glad över att pp skapat opinion i en av demokratins ödesfrågor.

 

Men jag är inte medlem i pp. Jag är fri.

 

Låt därför ingen partipiska vina över min rygg, tack.

 

Låt oss istället bidra till en gynnsam samhällsutveckling - allihop, vi som vill nåt, låt oss följas åt!

 

OBS, detta är ett senare tillägg efter att avsändaren (anonym) kommenterat ytterligare några gånger:

Jag utgick från att vederbörande var F!-sympatisör eftersom hon/han tyckte att jag inte kunde vara piratvänlig och Schymanvänlig på samma gång. Om denna person inte är F!-anhängare är det ju synd att hon/han använder sig av F! i argumentationen där hon/han s a s sätter upp F! och pp mot varandra.

Många piratpartister har svarat, men personen insisterar i att framhäva ultrahögerreferenser vars sanningshalt jag faktiskt inte kan kontrollera. Men diskussionen kanske fortsätter.


STOPPA TELECOMPAKETET!Varning! Det som håller på att hända nu i EU-politiken FÅR inte passera obemärkt. Nu har vi ännu en möjlighet att påverka.

Gå in på den här länken och följ anvisningarna. Snälla, gör det, det är enkelt och det är allvar.

RÖRD AV EN RÖRELSE

Det har så sakteliga gått upp för mig: Motståndarna till Ipred och alla vi som reagerar med sorg, bestörtning eller ilska på Pirate Bay-domen utgör en gryende folkrörelse. En äkta sådan, en som kommer ur djupen, dit vem som helst spontant ansluter sig oavsett parti- eller klasstillhörighet. Rörelsen skär rätt igenom befolkningen. Piratpartiets ungdomsförbund har plötsligt blivit det största, bara det borde mana till makthavarnas uppvaknande.

Idag stod jag på Medborgarplatsen mitt i denna rörelse och kunde faktiskt känna historiens vingslag. Piratpartiet stod bakom uppslutningen och jag såg mig omkring. Människor i alla åldrar fyllde torget. Alla var engagerade i frågan om framtidens yttrandefrihet och uttryckssätt.Förstår ni vad jag menar?Anna Troberg, en sann, kunnig och kreativ entusiast som vill hjälpa kreatörer att komma över rädslan och istället möta sin publik med ökad webbnärvaro.Nej, jag kunde inte låta bli att tala ut.Ser ni? Vilka blir historiens hjältar?
Och vilka blir historiens töntar?

David vann mot Goliat för att han inte var rädd. Var inte rädda för den här rörelsen.
Den är till för oss, inte för makteliten.

Förresten: om ni vill kolla mitt lilla improviserade tal finns en del av det på YouTube. Men gå då gärna via Anna Trobergs blogg.

LEVE THE PIRATE BAY!
Domen var väl som väntad, men det känns ändå djupt tragiskt att vi behöver dras med detta vettlösa och, kanske framförallt, vettskrämda etablissemang. Jag har yttrat mig om piratkopiering förut och kommer att göra det igen. Men nu måste jag bara dra en lång suck.

Hursomhelst kommer de fyra dömda att gå till historien som hjältar medan Lobbyn och dess kreatörsanhang kommer att framstå som töntar.

Leve Piraterna!

KULTURFRID & KVINNOFRID!

Två frågor ligger mig f n varmast om hjärtat.

Den ena är Ipredlagstiftningen. Om ni nte kände till det redan, så ställer jag mig starkt negativ till denna rabiata maktutövning.

Det andra ämnet är kvinnofrid. Oavsett om man är feminist eller ej är frågan ständigt aktuell och angår alla, eftersom våld och övergrepp mot kvinnor är så utbrett att varenda människa har problemet i sin närhet. Därför är det också många som blundar för det - det blir jobbigt att konfrontera grannen, kollegan, arbetskamraten, brorsan, farsan, den folkkäre artisten, väninnans eller den egne pojkvännen etc.

Det finns en politiker som outtröttligt för upp detta omfattande och tragiska problem på dagordningen, och det är Gudrun Schyman. För att vi ska få en helhjärtad ambassadör för utsatta kvinnor i EU-parlamentet är det nödvändigt att rösta på henne. Var vi än står partipolitiskt och ideologiskt (om det nu finns några ideologier kvar), är det väl inte mer än rimligt att vi har EN representant på gubbhyllan som vågar föra fram en så pass viktig angelägenhet.

Rösta in Gudrun! Skicka iväg henne på kvasten till Bryssel!


BORTOM LIVSPUSSLETPå påskmiddagen hos modern ville hon dryfta fildelningsdebatten. Givetvis har hon sällat sig till piratlägret för att fjärma sig från dem hon kallar stofiltöntarna. Hon tvingade mig också att se Lords of Dogtown, en film om de unga idioter som dessvärre skapade skateboardhysterin genom att det rådde torka på amerikanska västkusten under mitten av sjuttiotalet. Torkan förbjöd villaägarna att fylla sina pooler, och tråkigt nog upptäckte brädåkarna att det gick att utveckla den bullrande konsten på poolbottnarna.

Jag har väl inget principiellt mot unga människor, men jag föredrar de äldre, även om jag inte nödvändigtvis vill se dem utan kläder. Den ålderskategori jag konsekvent undviker är livspusslarna.

Men mor min, som lämnat livspusslet olagt, har gått i barndom och vi är inte ens jämnåriga längre. Jag är äldst, för att inte nämna klokast. Så, om ni ser min mor komma åkande på en bräda, var vänliga och ring polisen genast. Hon är för omogen för att hantera en skateboard och skulle således utgöra en allvarlig trafikfara.

Det är till och med bättre att hon twittrar med livspusslarna.

Själv läser jag en god bok, som det anstår en stofil.


Tack för mig / Gogge

DUBBELMORALENS ORDENSMANLeif GW Persson gjorde stort väsen av sig och fick flera gamla kvinnohatarsynder förlåtna när han startade en insamling åt en polisman som "upplyste" Allänna arvsfonden om att en straffad pedofil erhöll miljonbelopp för att driva en ungdomsverksamhet. Som tack skulle polismannen ha blivit dömd för förtal och förolämpning.

Men riktigt så tycks det inte ha varit.

Istället har den gode GW skyddat en invandrarfientlig snut med mer än en rasseplump i protokollet. Själv har han fingrarna i en annan otäck syltburk.

Dubbelmoral, dubbelmoral, dubbel dubbelmoral!

När ska de ställas till svars?

Tack, Virren, för tipset!

SVERIGEDEMOKRATERNAS RÄTTA ANSIKTEI tisdagens Debatt fick jag äntligen se det jag länge anat.

Sverigedemokraternas rätta ansikte. Där sitter de överförfriskade cynikerna i en hytt och skrålar en studentikos men raljant fyllevisa om Palmemordet. Jag är inte överdrivet sentimental när det gäller Palme, det är inte det. Snarare reagerade jag på den ansvarslösa kyla de uppvisade, serverad med glimtar ur en livsstil som påminner om grisiga Muf-fester och unkna pojkinternat som Gud glömde.

Jag fick helt enkelt psykopatvarningar av hela situationen. Faktiskt ännu mer när Jimmie Åkesson pudlade i teverutan. (De är ju bättre medietränade än exempelvis Marklund.)

Nu är grejen att Sverigedemokraternas osmakliga estetik och deras vulgära paroller inte kommer att svepa med sig särskilt mycket mer än fyra procent, men det är ändå trist om fyra procent ska slösas på bakåtsträvare nu när så mycket kraft borde ägnas åt nytänkande för att lösa den globala krisen.

Det är helt ok att rösta på små partier, så länge de står för något nytt. Men då menar jag inte nygammalt. Och inte små partier där ordföranden skränar idiotiska snapsvisor som avslöjar mycket mer än vad som står i partiprogrammet.

SIDA FÖR SKADADEFick kontakt med en kvinna som har en viktig sida. Den vänder sig till alla som blivit utsatta för psykisk/fysisk misshandel och är mycket näringsrik. Det finns många sidor och debattforum på engelska, men denna är mig veterligen den mest uttömmande vi har här.

Det är f ö tröttsamt, eller ledsamt, att så många damer i ett påstått jämställt land lever i sjuka relationer där de tillåter sig att bli nertryckta av den man som står dem närmast. Usch. Passa er för maligna narcissister!

GIRIGBUKARNAS SAMMANSVÄRJNINGHade ett möte med min förläggare och tack gode Gud - han är positiv till fildelning. Han berättade att Paulo Coelho var missnöjd med sin försäljning i Ryssland. Då la han upp en bok så att vem som helst kunde ladda ner den. Efter det sålde boken tio gånger mer.

De författare som grinar över "stölderna" är mestadels de som redan säljer höga upplagor. De sitter som Joakim von Anka och ruvar ängsligt på ett berg av pengar, livrädda att förlora ett nickel. Det är patetiskt, i synnerhet som en av strategierna bakom deras försäljningsframgångar går ut på att ge saftiga rabatter till återförsäljarna om de köper in rejäla volymer. Redan där trängs andra författare bort från den mer synliga exponeringen.

Det finns också andra marknadsföringsstrategier som tillfaller bestsellerförfattarna och som går ut över deras mindre säljande kollegor, exempelvis marknadsföringsbidraget till bokhandelskedjorna som ger storsäljarna framskjutna placeringar i handelns kataloger, de som går ut till konsumenterna. Sedan har vi den mer generella orättvisan i systemet:  att åt den som har skall varda givet. Annonskampanjerna pluggar i regel bara de författare som redan har sitt på det torra.

Den största bokhandelskedjan har deklarerat att de inte längre kan ta in debutanter. Dessutom ska också bokhandeln hyra ut butiksareal till förlagen där de kan skylta med sina bestsellers. Ochsåvidare.

Sedan går dessa dästa författare ut och trumpetar om stöld när de snott åt sig praktiskt taget hela utrymmet på bokmarknaden. För mig är det obegripligt att de har mage att gnälla. Men det beror ju på att de är girigbukar.

Jag hoppas att fildelningen kan leda till att vi balanserar upp enfalden inom bokbranschen och att konsumenterna letar upp vad de själva egentligen vill ha istället för att köpa den falukorvslitteratur de blir påprackade. Ungefär som många av oss använder Internet - vi surfar oss fram till det som intresserar oss och plockar ihop en egenhändigt designad kostcirkel.

Vi betalar inte för att äta skit. Vi luktar oss fram. Och bestämmer oss därefter för vad vi vill lägga en slant på.

OFÖRSKÄMT!Papperstrollet gjorde det igen. I Kvällsöppet igår meddelade han utan att närvara att man inte behövde argumentera med idioter som stjäl, dvs motståndare till Ipred. Oförskämt! utbrast han. Det är så man hävdar sina "välgrundade" åsikter i "riktiga medier".

Eftersom nedladdningen sägs ha minskat med 30 procent iom den nya lagen borde skiv-, bok-, spel och dvd-försäljningen ha ökat med motsvarande siffra. Gjorde den det? Gick massor av svenskar igår ut och köpte Arnfilmer och skitböcker och listpopplattor? Som de annars hade tänkt ladda ner gratis?

Nu ska jag iväg till studion och läsa in min senaste bok. Den tänker jag donera till Pirate Bay och lägga ut som podd här när jag är klar. For free. Så oförskämt av mig!

Ska skriva mer om det sen.

RSS 2.0