MASSMÄNNISKAN

image145



I ett hjärndött tillstånd av förkylning blev jag tvungen att bege mig ut i julhysterin för att inhandla vissa förnödenheter. Kommer in på Hemköp. Valsar runt bland alla massiva staplar av varor. Jag kan verkligen fastna i stora matvaruhus. Står och glor alldeles för länge på olika sorters pesto och sambal oelek. Men mest är det erbjudandena som drar till sig min uppmärksamhet. De trygga varumärkena som skriker högst. Vid korven står en lastpall med Stieg Larsson-böcker som säljs till vrakpris. Vid läsken står en annan lastpall med Harry Potter.

Det är då jag mulnar. Varför ska man bli erbjuden två bestsellertitlar i mataffären? Det stör mig. Jag kommer aldrig att vilja läsa böcker som prackas på mig tillsammans med korv och läsk. Det ser bara äckligt ut. Det luktar Bert Karlsson.
Kan inte folk få gå till en bokhandel och försjunka i ett brett utbud, bläddra lite i olika böcker, leta sig längre in i butiken och tänka efter vad de egentligen vill läsa om?

När alla läser samma böcker, lyssnar på samma musik, ser samma filmer och teveprogram blir de stöpta i samma form. Och allt som avviker från den mallen stöts bort och marginaliseras.
Jag blir själv sån ibland. Vågar inte köpa en bok som inte står i drivor. Tänker att då är den kanske inte bra. Om inte alla vill ha den.

Men så enkelt är det ju inte. Och utan att försjunka i den uttjatade diskussionen om kommers kontra kvalitet vill jag bara i all ödmjukhet fråga alla dem som nyper åt sig en billig bok från varuhusets lastpallar: Har tanken nån gång snuddat vid er, att ni är lurade?

Kommentarer
Postat av: Stocken

När jag läser Unni Drougges böcker är det så lätt att dras med och instämma. När jag läste hennes dagbok, som publicerades i Aftonbladet gick det lika lätt. Det var nog för att Aftonbladet hade beställt texterna av henne.

Men nu, när hon skriver blogg för egen räkning, som ibland innehåller löst tyckande utan förklarande och underbyggd bakgrund, så lyfter hennes texter inte alltid på samma pedagogiska sätt. Jag förstår t ex inte varför man blir lurad om man köper Stieg Larssons böcker. Men jag kan instämma i Unni Drougges förord för bokhandeln, trots att jag aldrig läser böcker, undantaget Unni Drougges.

I förra tråden kanske hon fick fint besök. Jag såg att någon kallade sig för "Lars Einar". Tänk om det är "Lars Einar Engström" som har letat sig till bloggen? Det vore, i så fall, hedrande för Unni Drougge, trots att Unni spelar i en högre division än "Lars Einar". Lars Einar Engströms närvaro kan aldrig skada Unni Drougge. Fast jag känner mig obekväm med namnet "Lars Einar". För mig heter han "Engström", kort och gott. Namnet skall uttalas med ett rytande så att väggarna vibrerar.

Jag känner Engström bättre än de flesta. Han är drömgästen på en herrmiddag. Förmodligen når herrmiddagar sällan dammiddagarnas höjder. Men med Engström vid bordet så är det ändå fullt möjligt.

Om den mannen kallar sig för sexist så vill jag också vara sexist. Det är nog ett rätt bra liv att vara sexist, om man har Engströms charm.

2007-12-14 @ 20:17:42
Postat av: Jessica

Blir tårögd. Tack. Jo, det har slagit mig och det har slagit mig att jag måste se till och ändra på just detta.
God Jul (lr nåt)
Jessica

2007-12-15 @ 01:13:45
Postat av: Magda

Heh... Jag tycker det är pinsamt på något vis, att köpa böcker på Konsum, tillsammans med lite potatis, tamponger och glödlampor. Men jag gör det ibland, ändå. Bara för att jag har brått hem efter jobbet och plötsligt faller läsesuget över mig, ungefär som andra får sötsug, och då bara m å s t e jag tillfredsställa det. Lyckligtvis finns det på "mitt" Konsum någon liten hylla med b r a böcker.

Egentligen är det inte torftigare än att köpa böcker på nätet, vilket jag gör 'en masse' eftersom priserna är så mycket mer sympatiska där.

Men inget, säger i n g e t, slår en riktig bokhandel. Eller ett antikvariat... ahh...

2007-12-15 @ 10:40:47
URL: http://welldyermaker.blogspot.com/
Postat av: Marie

Hmm.... Tycker själv att det verkar lite neurotiskt att bry sig om VAR boken inhandlats. Det är väl ändå bokens värde/innehåll som räknas. Känner mig inte lurad av ett billigt bokinköp.
Det beror kanske att på att jag känner att innehållet måste locka, inte priset. Kan t.o.m. tycka att det är bra att det finns något "bättre" böcker, eller vad man skall kalla det, tillgängliga i livsmedelsaffärer. Att det inte bara finns typ "Allers" romaner etc.
Sedan kan man få tycka att det vore ännu bättre om det finns mer än 2 boktitlar, bestsellers, att välja mellan........

Om man vänder på resonemanget kanske "lättlurade" konsumenter kan förmås att köpa/läsa en bok istället för en veckotidning etc.
För en del människor känns inte en bokhandel som någon naturlig miljö.
Själv föredrar jag som nog de flesta andra att flanera i en riktig bokhandel. Ifall "lässuget" är stort kan både Pressbyrån men framför allt Pocketshop fungera i nöd. Även Konsum kan duga. Dock får man många gånger gå ut tomhänt, då man inte funnit något av intresse.

Unni! Min egen ståndpunkt är således. Har aldrig känt mig lurad som bokkonsument. Fram för fler
olika billiga böcker från olika genre även i
livsmedelsaffärer. På det viset kanske boken som sådan når ut till flera. Kanske också någon besparats från ytterligare en stund framför en "såpa" eller veckotidning/B-film.
Puss och kram

2007-12-15 @ 15:35:50
Postat av: A

Håller helt med Marie. Vem bryr sig. Stiegs böcker är grymma oavsett var det inhandlas. Ditt inlägg påminner mig om några djuupa losers på min gamla skola som brukade ägna fritiden åt att röka cigg beklaga sig över lättillgänglig "skräplitteratur" och citera Camus mellan rödvinsklunkarna. En puke-smiley passar här.

2007-12-15 @ 16:31:08
Postat av: Mia

Tittar ofta efter dina böcker när jag går och handlar mat tex. Ska ju ut och resa nu och tar alltid med mig ett par pockets då det är praktiskt av olika anledningar. Går ner till pocketshopen i Västermalmsgallerian för att inhandla ett par Unni Drougge. Men dom hade inga av dina däremot en jävla massa Guillou...hur kommer det sig?

2007-12-15 @ 17:03:29
Postat av: tomost

Detta är ju en del av bokhandlarnas problem. Som dom är ganska sura på. Varför skulle jag köpa en bok i fina bokhandeln minst 50 kronor dyrare än på ICA? Det spelar ju ingen roll hur boken ser ut, eller var den är inhandlad, texten är ju densamma och det är ju texten man är ute efter.
Lurad? Nej, tvärtom!

2007-12-15 @ 18:29:51
Postat av: Ancha

Hell yeah! Jag har ännu inte köpt någon bok i en mataffär, men är ju lurad ändå *asg*. Varje gång, eller kanske inte varje, jag är ute och handlar, köper jag något jag inte behöver. Så visst är jag lurad. Jag blir förförd av förpackningar, omslag, form... Ta bara det senaste lurendrejeriet: Glöggen som heter Tindra. Skintfint, glittrande glögg! Men... den såg ut som metallicfärg à la billack, luktade målarfärg och smakade målarfärg. Hutlöst vidrig!
Men, jag gillar att bli lurad eftersom jag inte lägger direkta förväntningar i det hela. Hellre provar jag o blir ibland besviken, än att bara köra på säkra kort.
Jag förstår dock tanken med att köpa böcker i bokhandeln. Men även jag köper via nätet. Din senaste tex... och det är ju inte bokhandelsfeeling direkt. Men drömmarna om litteraturen är densamma (hos mig iaf). Jag känner dofterna av pappret, omslagen, hur pärmarna bläddras mellan fingrarna, även när jag köper interaktivt.
Kramar till dig, du är en stor inspirationskälla, särskilt nu i mitt liv.

2007-12-15 @ 20:44:22
Postat av: A J

Men det är väl ett bra sätt att sprida litteratur, alla har kanske inte tid att uppsöka en mysig bokhandel ( finns sådana i Sverige ??? ) jag köper böcker i mataffären och det fungerar utmärkt.

2007-12-15 @ 21:19:27
URL: http://amorvincitomni.blogg.se/
Postat av: Urban Grahn

När jag var i Thailand och åkte Tuk-Tuk utanför Hua Hin så sålde dom Unni Drougges böcker för 50 baht. Och då fick man en flaska Pepsi på köpet. Resan ingick.

2007-12-15 @ 21:32:38
Postat av: Agnetha

Hej Unni ! Har tillbringat hela dagen med
att läsa din bok "Boven i mitt drama kallas kärlek". Köpte den åt mig själv i julklapp, den läste jag ut på två dagar. Du förstår,det du skriver om i den boken, har även jag upplevt.Lyckades också med bedriften att ta mig ur. Hade själv funderingar om att skriva min historia, döm om min förvåning, när jag såg på TV: dig berätta om vad din bok handlade om. Skulle vara intressant att få byta lite tankar med dig. Kram.

2007-12-15 @ 22:12:34
Postat av: Marina

Jag kan gärna köpa en bok i affären med maten, då känns genast matkassen lättare att bära hem. Men det var i det lilla perspektivet. I det stora är jag en bakåtsträvare (ack ett sånt skällsord). Önskar att jag fick gå till bageriet när jag skulle köpa bröd, till slaktarn för att köpa kött och så vidare. Där var o en var bra på sin sak och gav allt ett annat värde då det var ett hantverk mer än hur det är idag; att bara prångla ut konsumtion över konsumenterna. Visst, jättebra att kunna köpa allt på ett ställe, för oss stressade människor. Men vinner vi egentligen något eller går vi kanske rentutav miste om något mycket värdefullare?

Sen fattar jag ju att det för en författare kan kännas billigt just att litteratur prånglas ut i samma takt som filen o korven, men en bok är en bok är en bok...

2007-12-16 @ 00:20:39
Postat av: Marie

Jag vill ytterligare förtydliga min tidigare kommentar ovan efter att ha läst alla era andras.

Böcker i livsmedelsaffärer är enligt min åsikt bra således. Ökad tillgänglighet är bra för att förmå ALLA att läsa. Fram för något större sortiment bara. DOCK håller jag även med Martina, värnar om var och ens specialitet och hantverksskicklighet, det här med bagerier, charkuterier, grönsakshandlare etc.
Det finns inget bättre än att kliva in i en just sådan affär. Insupa dofterna, atmosfären men framför allt få möjlighet att ta del av personalens professionella kunnande. Detta gäller givetvis bokhandeln också. Själva inköpet blir en lustfylld upplevelse. I motsats till dessa stora, trista matvaruhus, där man emellanåt irrar omkring i.

Dock kan ju fortfarande själva produkten/inköpet vara exakt detsamma i kassen man du kommer hem.

Jag hoppas dock att utrymme finns för båda på marknaden.

Ibland uppskattar man som konsument ha allt på ett ställe och gärna till ett lite billigare pris.
När plånboken är välfylld och man har tiden till förfogande går man ju hellre till "specialbutiken".
Tycker personligen även att en sådan liten bagatell som strumpor känns fruktansvärt tråkigt att behöva köpa på Konsum. Ibland har nöden ingen lag. Då är jag så tacksam över att jag kan köpa dito där.

Jag vill ändå tro att just nu lever vi en tid när allt detta lilla speciella börjar uppskattas och efterfrågas. Det debatteras ju flitigt om EKO, närproducerat, rättvisemärkt o.s.v. Detta att allt åter igen "nischas", fast på ett annat sätt, kanske även kommer boken som sådan till gagn.

Jag är inte insatt i hur pass "hotad" bokhandeln är som sådan. Tror väl dock att näthandeln är en större konkurrent än livsmedelsbutiken.

Slutligen. Självklart blir jag som alla andra påverkande av reklam, förpackning etc. Dock är boken för mig som sådan "helig". Köper det jag är uppriktigt/genuint intresserad av, oavsett plats.
Om jag skulle bli tvungen att "stödköpa" böcker i bokhandeln för att rädda den från undergång så skulle jag göra det, men dit har vi väl inte kommit?
LEVE BOKEN! Kram på er alla.

2007-12-16 @ 10:42:46
Postat av: Marie

Mera ordbajseri från mig. En bok,(som man vill läsa), kan ALDRIG bli äcklig. Oavsett i vilket sammanhang den säljs i. Kram på er alla igen.

2007-12-16 @ 12:28:50
Postat av: Marie

På samma sätt som en bra bok aldrig kan bli "äcklig" kan heller inte en dålig bok bli bra trots tjusig förpackning och en vacker, intellektuellt stimulerande omgivning. (Nu har jag nog tömt mig på åsikter i denna fråga). Kram på er alla åter igen.

2007-12-16 @ 12:38:07
Postat av: Anonym

tyvärr är det inte bara böcker utan tyvärr är det någon form av säljarpsykologiskt trick att dumpa varor så man snubblar över dom
tyvärr
utgår dom ifrån att människor inte kan tänka själva sååå
jävla trist!

2007-12-16 @ 13:46:24
Postat av: Kirsi

Jag håller med om att bra böcker ska man inte köpa i en matvaruaffär. Jag såg Katerina Janouch bok Anhörig på Konsum för 49.50. Jag köpte inte. Tyckte att den var för dyr.

God jul Unni. Älskar din blogg och älskar dina böcker!
Kirsi

2007-12-16 @ 14:16:06
Postat av: Lars Einar

1.Men nu heter jag ju Lars Einar
2. Annan division? I vilket hänseende då?
3. Charmig? Känner vi varandra? I så fall vet du att jag aldrig varit på någon herrmiddag sedan 1979.
Mvh, "Engström"

2007-12-16 @ 17:06:27
Postat av: Anette

Mina senaste inköp av böcker inhandlade jag på en liten Vi-butik här i Solna. I lugn och ro köpte jag Katerina Janouch och Carina Ryberg. Mycket bra bokval båda två - särskilt Carinas. Jag var nästan ensam i butiken och jag handlade samtidigt kvällsmat till mina ständigt utsvultna tonårspojkar.
Idag var jag i Solna Centrum och gick in på Akademibokhandeln. Det var knökfullt med jukhysteriska människor. Folk trängdes vid hyllorna. I mitten av butiken tornade högar och drivor av bestsellers på stora bord. Jag blev svettig, fick hjärtklappning och blev akut kissnödig. Pallade i högst två minuter innan paniken kom smygande. Rusade ut.
Möjligen är jag grundlurad, men nog föredrar jag som heltidsarbetande, ensamstående tant att köpa mina böcker på Vi eller Coop ibland. Även om utbudet är väldigt skralt förstås.
Gla' advent!
Anette

2007-12-16 @ 18:20:28
Postat av: Marie

Kirsi! Varför köpte du den inte? Om nu du var intresserad? Hade du köpt den i en bokhandel? I sådana fall, varför? Vilket pris hade du varit beredd att betala?. Obs. Detta är seriösa frågor från min sida. (Känner mig förundrad!) Kram på er alla!

2007-12-16 @ 22:28:11
Postat av: katarina

Lyx är att glida in på en bokhandel mycket tid kolla runt ...visst men ibland är det jäkligt mysigt att rycka åt sig en pocket på Ica när man är lite
(mycket) sliten och trött....

2007-12-17 @ 00:24:49
Postat av: Margareta Ekelund

Hej! Har precis sträckläst din senaste bok och är tagen. Jag känner inte igen mig, eller någon av mina relationer - delvis därför blir jag så imponerad av hur du lyckas förmedla en mycket, mycket stark känsla av hur det är att leva i en dylik dödsdans, hur det onormala blir normalt, och hur omöjligt det är att lämna förhållandet innan
tiden är inne, gummibandet brister etc. Förstår att din bok kan bli en nödvändig knuff för många! Uppskattar också att den bitvis är dräpande och t o m rolig - nödvändiga andningshål. Jag önskar dig allt det bästa och hoppas du får en fin jul med familj och vänner (livets salt) - och ett riktigt bra 2008!

Varma hälsningar Margareta, också 56:a

2007-12-17 @ 12:47:13
Postat av: Ni

"Man kan tycka vad man vill om Mats tidning" osv skrev du nyligen i ett inlägg.

Men du skrev ju för svenska Playboy för ett par år sedan. Rimmar inte det lite dåligt med dina höga moraliska tankar? Slitz och Playboy är väl ungefär samma slags magasin? Eller?

Du borde kliva av dina höga hästar istället för att storhyckla.

2007-12-17 @ 13:12:33
Postat av: ööööhhh

varför skrev du för playboy????????

2007-12-17 @ 17:48:49
Postat av: Marie

Trodde jag hade tyckt till färdigt på detta inlägg.Ha,ha.


Ni! Vad har denna fråga med dagens inlägg att göra?????? Det borde väl ha hört hemma på inlägget du refererar till!!!!! Dessutom hade den en personlig aggressiv ton i min mening.Blääh.....

Undrar om du känner Unni privat eftersom du vet att hon har "höga moraliska tankar"?
"Man kan tycka vad man vill....." innebär väl just att man avstår att lägga en offentlig moralisk värdering i sammanhanget.

Ni övriga, själv känner jag bara till en artikel i Playboy där Unni intervjuade Örjan Ramberg om hans sexmissbruk. En artikel där han berättade om hur illa det var och hur han kom till rätta med problemet. Lysande Unni! Lysande med en sådan artikel i en sådan tidning. Kanske dess läsare fick något att tänka på istället för runka till s.a.s.! Puss och kram på dig!(Fast jag tycker du har fel om böcker i livsmedelsaffärer).

Låt min nu slippa se fler "bajskorvar". Eller kom med konkreta saker som är intressanta synpunkter att debattera om. Kram på er alla ni trevliga som skriver/tar upp relevanta spörsmål.

2007-12-17 @ 18:46:59
Postat av: Anette

"Ni" står väl för "Niclas"...

2007-12-17 @ 20:40:19
Postat av: Stefan

Fåniga kommentarer, läs på på innan ni postar. Bloggaren själv borde också ha lite bakkoll på innehållet.

2007-12-17 @ 22:17:55
Postat av: Marie

Urrkk.......Pjuuk......
Kan inte han, om det är han, ödsla sin energi på att skriva en egen bok istället. End of story.

2007-12-18 @ 06:39:46
Postat av: Anonym

Lurad? Nej, inte ett dugg. Böcker är som allt annat en konsumtionsvara. Dessutom är de oftast billigare på nätet och i vanliga butiker jämfört med bokhandeln.

Du skriver att det ser äckligt ut och luktar Bert Karlsson. Det har antagligen med att göra att du som författare inte vill att dina alster ska säljas på det sättet. Billigt, på en lastpall, bredvid korven?

2007-12-18 @ 10:39:35
Postat av: isabelle

kultur för massorna...

2007-12-18 @ 12:41:58
URL: http://whiteandnerdy.blogg.se
Postat av: unni

Vad bra! Det här börjar ju likna ett riktigt forum. Jag uppskattar när ni biter igen internt på dumma kommentarer, så slipper jag. Tack Marie! Massa kram!

2007-12-18 @ 15:31:09
Postat av: Anette

Snälla du som filtrerar bloggen från idioter, please, kom ihåg; Aldrig Mer Stefan!! Han är en av dom som förpestat Unnis blogg mest.Han är en självgod, vidrig typ som bara ger sur saft i magen.
Ta bort!

2007-12-19 @ 11:00:55
Postat av: August

Anette - Vad skriker du om? Vad är det du härjar om egentligen? Läs igenom vad folk skriver. Lägg en quote på inlägget du tycker är så läskigt och förpestande, skriv varför, bete dig som folk i en debatt och berätta vad det är du tycker är fel.

2007-12-20 @ 14:44:43
Postat av: Anette

Kära August, ta det lugnt. Om du har följt Unnis blogg bakåt så skulle du fatta. Det har du tydligen inte. Precis som jag skrev så är S en av dom som varit rejält otäck och kränkande mot Unni, dragit ner bloggen till sandlådenivå och att han är en av anledningarna till att bloggen idag är censurerad.
End of story.

2007-12-21 @ 09:31:32
Postat av: A

JAG ÄR LUGN!!!

:) Jag har läst bloggen sedan juni och allt tjafs och håller inte med dig alls, men fredagkväll, ledig en vecka och ett glas rött vin i näven gör att jag inte orkar tjafsa om menlösa saker. Tyck vad ni vill och S. God jul allesammans

2007-12-21 @ 19:18:18
Postat av: Patrik

Apropå det här blogginlägget så ville jag bara få berätta Unni, att jag idag köpte några exemplar av din bok "Penetrering" just på ett sådant här ställe. (Rättare sagt på Mariahallen.)
Tänkte ge bort dem i julklapp.

Tänkte även få passa på att få önska dej Unni en god fortsättning & Gott Nytt År 2008.
För jag gillar dej & tror på dej.

2007-12-25 @ 02:37:52
URL: http://wajden.sprayblog.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0