HEJA HILLARY!

image173


Jag vill verkligen att Hillary ska vinna. Hon är en driven politiker och hon har sett rävspelet från en sida som är typiskt kvinnlig: över axeln på en man. Man brukar ju säga att bakom varje framgångsrik man står en kvinna och himlar med ögonen. Och bakom varje framgångsrik kvinna står en skilsmässa.

Men jag är inte så blåögd att jag inbillar mig att allt kommer att bli diametralt annorlunda bara en kvinna kommer till makten. Om vi bortser från Thatcher finns det nämligen en uppfattning hos många feminister om att kvinnor per automatik skulle skapa en rättvisare värld, finge de bara chansen. Det är f ö en utbredd föreställning hos många förtryckta kategorier och deras talesmän. Att de är bättre människor än förtryckarna, har högre moral osv.

Men problemen ligger väl i maktstrukturen snarare än hos genus, ras, klass, ålder etc. Sen hör det förstås till saken att maktstrukturerna är patriarkala inrättningar. Men bara för att vi röstar fram en svart president eller en kvinnlig statsminister förändras inte det strukturella förtrycket nåt nämnvärt. Tyvärr. För att komma till makten krävs det att man anpassar sig efter det rådande systemet. Verkliga samhällsförändringar kräver både breda folkrörelser och goda representanter för dessa. Det behövs också civilkurage och starka opinionsbildare. Och en och annan martyr.

Ändå tror jag att det är bra att få fler kvinnliga ledare. Vi måste vänja oss vid att även kvinnor sitter vid makten. Och vi behöver avslöja de mekanismer som används för att störta kvinnor från denna makt. Om Hillary uppnår sitt mål kommer vi att få se hur hon ställs på helt andra prov än män i motsvarande ställning.

Därför håller jag på Hillary.

Kommentarer
Postat av: Matte

Schysst inlägg Unni, hoppas verkligen Hillary vinner. Du är både smart och het, kan du inte lotta ut en date med dig eller nått här på bloggen?
Anyway... Har du någon egen teori på vad det skulle vara för "mekanismer som används för att störta kvinnor från makten" (om nu så är fallet)?

2008-01-08 @ 17:16:56
Postat av: Stocken

Det enda vi svenskar vet om de amerikanska presidentkandidaterna är vad som förmedlas via svensk massmedia och dess opinionsbildare. Efter primärvalet i Iowa var det några av de svenska, kvinnliga, opinionsbildarna som menade att Hillary Clintons förlust i Iowa berodde på manlig konspiration.

Det har hänt mycket sedan Olof Palme sköts. På den tiden dominerade manliga knäppjökar i media, liksom på mellanchefsnivå inom den offentliga sektorn. Idag tror jag att de kvinnliga knäppjökarna är i majoritet inom dessa strukturer.

När Olof Palme sköts så dök först riksdagsledamoten Jörn Svensson upp och förklarade för det svenska folket att det var CIA som låg bakom mordet. Sen följde en hel radda knäppjökar med den ena förklaringen värre än den andra. Notera att på den tiden var de flesta knäppjökar män.

Under den senaste veckan har de kvinnliga knäppjökarna dominerat "analysen" av komplotten mot Hillary Clinton. Tänk att det amerikanska folket inte vet sitt eget bästa, tycker de kvinnliga kolumnisterna.

Eftersom jag gillar kvinnor så gillar jag också en del kvinnliga politiker. Jag gillar kvinnliga politiker med varm och måttfull framtoning, t ex folkhälsominister Maria Larsson:

http://www.kristdemokraterna.se/PressOchMedia/BilderOchLogotyper/~/media/52D3AA2B289B46BBA3340965A23DEDB1.ashx

Fast Hillary Clintons framtoning väcker knappas någon glädje i mig. Kan en kvinna vara mera lik Richard Nixon i ambition och framtoning?

Men ändå, den här gången får gärna amerikanarna välja en kvinnlig Nixon. Jag tror att det vore nyttigt för världens kvinnoförtryckande muslimer att veta att det är en kvinna som har sista ordet på vår jord. Och kommer bombplanen så är de skickade av en kvinna. Det kommer helt enkelt inte att spela någon roll hur stor Allha än är. Hillary "Nixon" Clinton kommer ändå att var oändligt mycket större.

Och i valet mellan Allha å ena sidan och Hillary "Nixon" Clinton å den andra, så är det egentligen inget val. För Allha kommer alltid sist!

2008-01-08 @ 21:21:22
Postat av: Nanna

Orsaken till varför Hillary har sett rävspelet över axeln på sin man är den att hon själv valde den positionen. Även efter att hennes man tydligt visade de "patriarkala maktstrukturernas mekanismer" valde Hillary att stödja sin man i maktkampen istället för att begära skilsmässa och på det sättet tydligt visa i åsikt i den här frågan.

Jag har svårt att se att Bill i samma situation skulle ha fortsatt att satsa på sin frus karriär istället för sin egen.

Alla beslut har sina konsekvenser. Så även detta. Många amerikanska, lite mer radikala kvinnor kan inte rösta på Hillary av den anledning att de uppfattar henne som mesig och underkuvad samt accepterande av de rådande mekanismerna - trots mycket prat om annat.

2008-01-08 @ 22:37:30
Postat av: Veronica Svärd

Men kära Unni! Just insikten om att det inte räcker med varannan damernas är anledningen till att Feministiskt initiativ bildades! Det räcker inte med att det är hälften kvinnor (även om det på vissa områden gör skillnad), det krävs en medvetenhet och kunskap om hur kvinnors och mäns olika förutsättningar och villkor för att politiken ska göra skillnad. På riktigt.

2008-01-09 @ 00:08:00
URL: http://veronicasvard.driftig.nu/
Postat av: Prettoghettot

tycker du får in många rätt i din text, samtidigt som jag inte anser att just hillary clinton är rätt kvinna att ta det ansvaret. detta egentligen helt och hållet till följd av hillarys falska rävspel bakom äktenskapet med bill, som endast varat med anledning av hennes brinnande maktbegär. har svårt att respektera den typen av människor fullt ut.

2008-01-09 @ 03:54:48
URL: http://www.effin.se/blogg/
Postat av: Bror

Tja, med tanke på det som beskrivs i artikeln "Psykopaternas skymning" på min blogg (se länk) så finns det ju en definitiv fördel med att ha en kvinnlig kandidat till president. Hon har förhoppningsvis inte behövt ligga i en kista och onanerat för att komma dit hon är, till skillnad från de övriga S&B'arna.

Men det viktiga, som jag ser det, är inte om den kandidat som vinner är kvinna eller inte, utan att den personen är så o-psykopatisk som möjligt. Som jag ser det är den enda då kvarvarande kandidaten, på båda sidorna, Ron Paul. Men med tanke på att båda de två senaste valen har "stulits", mer eller mindre öppet, så tvivlar jag starkt på att han har en chans. Nej, vi får nog tyvärr se fram emot ännu en period med en psykopat vid makten.

2008-01-09 @ 08:49:17
URL: http://vardagspsykopater.blogsome.com
Postat av: Terese

Hej Unni!

Har du läst Könskrig än?
Jag plöjer just nu och kan inte förstå varför frågorna som tas upp i den inte tas upp i skolan. Det borde ju fan vara folkbildning!!
Varför får denna eminenta kunskap bara tillhöra dem som självmant söker upp den? När det är som viktigast att man vet just detta när man börjar skolan och när man blir tonåring.
Mycket viktig bok! In med den i skolan, tycker jag!

2008-01-09 @ 10:16:56
Postat av: unni

Det är alltid svårt att veta hur långt man ska vara smart och när man istället ska vara rak. Hillary har utnyttjat sin mans makt, visst, men vad skulle hon göra? Är det värre när en kvinna är smart och listig än när en man är det? Men som sagt, jag känner inte till Hillarys egentliga intentioner och motiv. Dock tror jag inte att hon är psykopat.
Och jag menar inte att Fi tror att världen automatiskt blir bättre så fort fler kvinnor kommer till makten. Men det finns en del andra feminister som fantiserar om det.

2008-01-09 @ 10:18:55
Postat av: johnny

Det finns något i vetenskapliga sammanhang som kallas Delphi-effekten. I korthet innebär det att man kan inte studera något utan att påverka det man studerar. Det finns en koppling till den pågående debatten på din blogg. Alla tycks vilja klistra på ett eller annat på Hillarys kandidatur.
Jag hoppas att Hillary vinner valet och orkar vara en vanlig människa som råkar vara kvinna. Detta att en kvinna som väljs till ett ämbete ska känna sig tvungen att agera från andra utgångspunkter än sina egna tycker jag låter väldigt obehagligt.
Det är ju inget som ingår i pratet om de manliga kandidaterna. Eller avslöjar skribenterna att de inte har förtroende för att Hillary ska komma att uppträda som en "riktigt" kvinna.
Det är ju inte ett könskrig det handlar om
i den betydelsen att "nu är det ta mig fan vår tur och nu ska vi visa vad som gäller".

2008-01-09 @ 14:26:07
Postat av: pontus

Tillåt mig dra ner nivån lite:

"Behind every great man, there is a woman. And behind every great woman, there is a man ... checking out her ass!"

2008-01-09 @ 18:02:58
Postat av: Monkeyworld

*Suck* - jag erkänner villigt att jag inte begriper vad "stocken" skriver om i sina inlägg. Ja, kalla mig dum den som vill. Och Maria Larsson gillar jag absolut inte. Hmmm...."jökar.."??

2008-01-09 @ 19:52:49
Postat av: Mikki

Stocken, nu visar du att du är en av de knäppa män och att du är en rasist. Sådana personer vet inte respekt mot andra kulturer.

Du sa: världens kvinoförtryckande muslimer.

Fötryck har inget med kön, religion eller var jag bor att göra.

Finns många svenska män som slår kvinnor och dödar de.

Du går emot precis det Unni Drougge försöker säga, att kvinnor i kvinnoföreningar kämpar MOT ALL SLAGS VÅLD, oberoende om du är svensk,amerikans eller fr Somalien.

Många muslimer förtrycker inte sina kvinnor, om du inte visste det.

Samt, vill säga till Unni att det är en bra blogg och att jag är så stolt över dig att du berättar sanningen om den svenska samhället.

För att, det handlar inte bara om svenska samhället utan om alla länder i världen.

Samma sak som i Sverige, händer i alla länder i världen, oavsett om det är Frankrike, Tyskland, Danmark eller Kambodja.

Kvinnor har det verkligen svårt.

Samt, det ska påpekas, om vi ska vända världen i rätt riktning...

FÖRTRYCK HAR INGET MED KÖN, RELIGION, NATIONALITET, VILKEN MAT JAG ÄTER....ATT GÖRA.

Jag känner även kvinnor som har mobbat andra kvinnor.

Unni Drougge har rätt när hon säger: maktstruktur.

Att människor har skapat hierarki där alla är inte lika värda, jämställda...utan att det finns sämre och bättre och att personer ska alltid tävla.

Tack för mig!

2008-02-20 @ 13:29:28
Postat av: Gunnarelina

Great idea make it site. Thank you.

2009-02-17 @ 10:44:18
URL: http://gunnarelina.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0