VADÅ SOLIDARITET?Bara en fråga kring ett argument som ofta kommer upp i feministdebatten. Det gäller män som känner sig utpekade som skitstövlar bara för att det finns män som förtrycker kvinnor. Senast gjorde Marcus Birro det i Kvällsöppet. "Jag tänker inte ta på mig nån kollektiv skuld", går tongångarna. "JAG är ingen förtryckare minsann!"

Nähä, men vad bra då. Vem har f ö sagt det? Men jag som är en vit kvinna i västvärlden och därmed åtnjuter massor av privilegier som människor på det södra halvklotet aldrig kommer i närheten av - ska jag då bara dissa alla globala orättvisor? Och säga att jag minsann inte aktivt suger ut folk i u-länderna. Ska inte jag istället känna solidaritet med de fattiga, förtryckta och svältande? Är det i enlighet med detta resonemang fel att exempelvis ge ett bidrag till Röda korset eller nån annan hjälporganisation?

Kan ni försöka svara på frågan varför vissa män blir så upprörda så fort kvinnoförtryck kommer upp på dagordningen?
Jag kan nämligen inte begripa det själv.

Kommentarer
Postat av: L.

Jag tror det handlar om att män i regel får ta skit för hur de har blivit uppfostrade. Hur många (män)säkerligen bara gör som de har blivit uppfostrade att göra (vara manliga, inte svaga, inte bögar ja, du vet hela det där kittet) och så kommer en massa kvinnor och säger att de skall ta gemensamt anssvar för att förhindra att kvinnor blir misshandlade av (andra) män. När de egentligen bara gjort allt "rätt".

Kanske en tanke..?

2008-11-09 @ 00:02:07
URL: http://avantgardet.blogspot.com
Postat av: kim

Unni, tycker om dina böcker. Du är en duktig författare. Men jag önskar att jag inte hittade din blogg. Du är så hatisk. Jag kan förstå det, och känna med dig. Men så mycket negativ energi du måste bära på. Kram Kim

2008-11-09 @ 00:29:00
Postat av: Anonym

Det är bara ett sätt att dissa historien också.

Kvinnor som grupp har varit förtryckta i alla kulturer och i alla tider.

Att inte erkänna det är att inte föra utvecklingen framåt.

Ett aktuellt exempel är ju t ex att i länder som Kina och Indien där fosterdiagnostiken gjort det möjligt med selektiv abort - där väljs flickfoster bort i sådan utsträckning nu att i många regioner nästan helt saknas kvinnor och flickor.

Kvinnoförtrycket är ju gradvis olika men finns i nästan alla kulturer över hela världen.

Och våldet mot kvinnor i Sverige ökar.

2008-11-09 @ 01:39:05
Postat av: Kajen

Män blir upprörda eftersom de vet att de har fel. De vet att det de blir "anklagade för" kollektivt har fäste även hos dem själva. Det finns inga argare än den som blir avslöjad men inte vill ta ansvar. Ilskan finns där för att skyla samvetet och sanningen. Ilskan finns där för att de är män och har fastnat i en roll som skaver. Min ilska finns där för att jag är precis som dem. De är precis som jag. Och jag hatar det.

2008-11-09 @ 02:43:46
URL: http://bisonblog.blogs.com/kajen
Postat av: unni

Tack, Kajen, där klarnade det en aning. Fast den ilska män känner borde ju förena sig med vår.kim, vi är olika. Jag föddes kritisk. Det är välgörande för min del, och jag kan inte hålla käften när jag ser orättvisor, för världen är orättvis. Det betyder inte alltid hat, men ibland gör det ju det. Men negativ energi som stoppas upp och hålls inom en människa är skadlig. Dåligt mår jag när jag blir hindrad att uttrycka mig. Det är därför jag har den här bloggen. Men jag uppskattar verkligen att du gillar mina böcker. Där tas ju fler aspekter av tillvaron upp, eftersom de är skönlitterära. Kram!

2008-11-09 @ 09:33:35
Postat av: Anonym

Det vore det samma som att säga till de svarta under apartheidstyre:Varför är ni engagerade i den här saken egentligen?

Är det inte jobbigt att gå och bära så mycket hat?Jo, men det värsta hatet är ju inte det man själv bär på utan det man blir utsatt för.Och då kanske det är män man skall prata med - är det inte jobbigt att gå omkring med så mycket hat.Hat från de män som utsätter kvinnor för våld, och hat från de män som blir provocerade av att bli påminda om mäns våld mot kvinnor.Konstiga riktningar på frågorna liksom.Frågan borde istället riktas till män som grupp - blir ni inte provocerade när så många av era medbröder utsätter medsystrarna för våld?Blir ni inte förbannade på hur de förstör för er - så att många kvinnor blir rädda och misstänksamma mot män i allmänhet?

2008-11-09 @ 10:05:11
Postat av: August

Om man gång efter annan kritiserar en grupp på ett generaliserande sätt så kommer den gruppen efter ett tag tolka det som att man avskyr dem, och troligtvis inte ens bemöda sig med att lyssna.Sen spelar det ingen roll om man kan belägga det man säger med fakta, statistik, argument.Pröva att gång efter annan kritisera invandrare, eller muslimer, eller judar. Oavsett hur mycket du kan backa upp det du säger med argument så skulle du bli anklagad för att vara invandrar-islam-judehatare. Om du dessutom gör det på ett generaliserande sätt och tillåter/uppskattar att människor vräker ur sig hatiska kommentarer om "judehundar som skall tyglas" eller liknande så skulle du få en fet HAT-stämpel i pannan.Thats just the way the cookie crumbles..

2008-11-09 @ 10:29:59
Postat av: anki

enkelt...

dessa män har noll kontakt innåt o känner sej ständigt hotade.

O det är tur att detta land har DEJ//A.

2008-11-09 @ 11:20:46
Postat av: Thomas

hm. tyvärr så förstår nog inte vissa män bättre, bara att inse fakta..har i bland sett män bli så upprörda då ordet kvinnoförtryck kommuer på tal att dom ta me fan tiggar fragma. ämnet skulle lätt kunna fylla en bolserie, ofta lyser det ett skimmer av att dom som reagerar , ett skimmer av skuld. undrar vad fan man skall göra åt dom egentligen, ja menar att göra sig själv till en jubelidiot är en sak men varför måste karlarna ofta ha en stackars förtryckt kvinna med i bakrunden med som står som ett offer men genomskinligt håller med sin sk man.

angelägen fråga och alltid lika aktuellt för ingen skall behöva vara offer.

2008-11-09 @ 13:57:07
Postat av: Anonym

Ursäkta skrivfel i förra inlägg, så här skulle det vara:Till "August":Parallellen du drar är ju liksom helt felaktig - de grupper du nämner blir utsatta för diskriminering pga etnisk och religiös tillhörighet.Det är ju KVINNOR som blir utsatta för diskriminering, våld och hot pga sitt kön, precis som andra grupper blir det pga hudfärg, religion, ålder, sexuell läggning.Det du säger är ju detsamma som man inte skulle få kritisera t ex homofober - det är ju ofta andra män t ex som utsätter homosexuella för hatbrott.Det blir ju en motsatta parallell - som gör att allt arbete om "mäns våld mot kvinnor" enligt dig inte borde få lov att finnas, eftersom förutsättningen för det arbetet ju är att man erkänner att "mäns våld mot kvinnor" är ett stort samhällsproblem.Så jag menar den demagogiska argumentationstekniken håller ju inte. Skulle man godta den skulle man ju ta milakliv tillbaka i historien - till den tid när mäns våld mot kvinnor var familjehemligheter som man över huvudtaget inte pratade om - och ytterligare ett steg tillbaka så är vi ju snabbt där det var tillåtet för män att spöa frun och barnen i uppfostringssyfte.

2008-11-09 @ 18:12:08
Postat av: Strindberg

Kanske kan ha något att göra med sådana utsökta sanningar såsom, "Alla män är potentiella våldtäksmän, mördare etc etc" - vilket är helt sant. Lika sant så som att alla kvinnor är potentiella mördare etc.Det vore bättre att fokusera på sakers egentliga tillstånd utan att polarisera eller demonisera.Fakta är ingen människa oavsett kön, ras, religion eller var man nu råkar vara född ska behöva vara förtryckt på något vis.Fakta är att många kvinnor i Sverige blir misshandlade i sina relationer.Fakta är att alkohol är ofta en stor faktor i social misär.Tror att dom flesta människor, oavsett kön, anser det sådant är helt åt helvete och med på att försöka göra någonting åt det. Se till att få med människor men sluta att polarisera saker och ting a'la fotbollslag - det är barnsligt och förstör mer än det gör nytta.

2008-11-09 @ 18:59:14
Postat av: tobbe

En man som misshandlar en annan man begår ett brott och ska straffas för det. Alla andra män som inte deltog i brottet bör betraktas som oskyldiga till just detta brott.

En man som misshandlar en kvinna begår ett brott och ska straffas för det, Alla andra män som inte deltog i brottet skall trots detta betraktas som medskyldiga. De män som inte tycker så har noll kontakt med verkligheten, känner sig ständigt hotade och saknar självklart all empatisk förmåga.

2008-11-09 @ 22:37:35
Postat av: Anonym

Då är vi ju bara där igen:I förnekelsestadiet.

Där "mäns våld mot kvinnor" inte längre är mäns våld mot kvinnor, utan individers slumpmässiga våld mot andra individer (med den av dig "godkända" orsaken alkohol - godkänd för att den då inte på något sätt avkräver dig vare sig någon självkritik som man i dina egna evt rangordningar av kvinnor/kvinnligt gentemot män/manligt, ej heller något ställningstagande i ditt förhållningssätt gentemot andra män som utövar våld mot kvinnor som de anser vara underordnade för att de har ett lägre värde än män.Ditt resonemang stoppar då vidare reflektion över det faktum att en kvinna ofta blir dubbelt förtryckt - egentligen flerfaldigt.Först kan hon ju ha en socialgruppstillhörighet av lägre rang, och till det kan läggas också en religiös tillhörighet eller s k etnisk tillhörighet till en grupp vars medlemmar är förtryckta - vidare även då vara utsatt för det kvinnoförtryck som råder inom dessa respektive grupper, och därför ha oändligt mycket mer än männen i dessa grupper att kämpa mot.Kvinnoförtrycket är ju något som skär genom alla övriga kategorier. Kvinnan är då dels förtryckt inom sin egen grupp - sedan drabbas hon också utifrån, både av det förtrycket som den diskriminerad gruppen som hon tillhör via religion eller s k etnisk tillhörighet utsätts för, dessutom drabbas hon utifrån också av det yttre samhällets kvinnoförtryck, det som drabbar alla kvinnor i det yttre samhället oavsett religiös, social och s k etnisk tillhörighet.Anledningen till at jag skriver s k etnisk är för att jag tycker att dessa begrepp som används är att likställa med 'ras' och är alltså uttryck för ett rasistiskt tänkande, som jag tar helt och hållet avstånd ifrån.

2008-11-10 @ 00:46:13
Postat av: Anonymous

Jag ansvarar för mina handlingar. Jag tycker även att jag har ett ansvar att se till att personer i min direkta omgivning (familj och riktigt nära vänner) har det bra. Jag drar min gräns där. Det är en tillräckligt stor utmaning för mig.

2008-11-10 @ 09:18:02
Postat av: Lars Einar

Det finns en ny bok ute nu, en antologi som heter Våld till vardags, dær 17 mæn skriver om sin syn på hela frågan. Det kollektiva ansvaret finns med i flera av inlæggen.

2008-11-10 @ 09:21:07
Postat av: Joel

Hur är det då att ofta känna sig missanpassad & att behöva skämmas för att vara en man i många händelser?

Många gånger dras alla män över en kam & ja, då hamnar med såklart med.

En kollektiv skuld känner jag då inte, men jag möter en hel del fördomar riktade mot mig, på grund utav mitt kön, som om jag vore en tickande bomb som när som helst skulle göra ett våldsdåd, det är förfärligt att behöva känna så på grund utav de män som verkligen beter sig illa, att behöva sota för deras skull.

2008-11-10 @ 10:35:08
URL: http://www.vokinjsalak.blogspot.com
Postat av: Johan

Jag har aldrig misshandlat en kvinna (eller man) och har inga planer på att göra det eftersom våld för mig är en så främmande handling.

Därför känner jag heller ingen skuld till allt meningslöst våld mot kvinnor (eller män) i detta samhälle och kan sova gott om nätterna.

2008-11-10 @ 10:42:53
Postat av: Syster

tobbe, en man som misshandlar en annan man har begått ett brott.

De personer som står bredvid och tittar på utan att ingripa och förhindra misshandeln är medskyldiga.En man som misshandlar en kvinna har begått ett brott. De personer som känner till detta och som underlåter att påtala eller ingripa för att förhindra misshandeln är medskyldiga.

2008-11-10 @ 12:41:39
Postat av: sven

ser ut som vanligt här..kvinnorna fräser på män i helhet och några få krakar försöker få dom att inse att det är helt snett. vilket det är.....ska alla kvinnor ta ansvar och känna sig skyldiga till dom kvinnor som slår sina barn? och tänka sig det finns faktiskt kvinnor som slår. häpnadsväckande va..lägg av med larvet. en kvinna i kiruna levandes ett "normalt" liv har inget jävla ansvar för att en barnmisshandlade kvinna går lös nere i ystad. samma gäller normal-levande sture i norrköping. inget som helst ansvar inför kvinnomisshandlande anders i borlänge.dessa personer är idioter och inget annat. att sammankoppla dessa människor med ett kön och dess handling är fruktansvärd idioti.den ENDA du har ansvar för är dig själv och dina barn innan dom myndigförklarats.och unni. hur du ens kan dra en jämförelse med fattiga i u-länder är helt sjukt. det inser du väl själv? och vad vill du komma fram till? att man ska ge pengar till slagna kvinnor? sen kan man känna sig nöjd?ni kommer tugga sönder den här frågan så pass hårt att folk kommer bry sig lika lite om detta inom en framtid som växthuseffekten.2008-11-10 @ 13:10:06
Postat av: Bettan

Ja, det finns nog inget ordetligt svar på det. Vissa män beter sig så, dom känner sig nertryckta när kvinnan visar att dom har rätt, tyvärr..Ett hot mot den manliga världen att kvinnan ska ta över, tänk vad bra allt skulle bli då!http://babesontour.blogg.se

2008-11-10 @ 13:29:54
URL: http://babesontour.blogg.se/
Postat av: August

"Parallellen du drar är ju liksom helt felaktig - de grupper du nämner blir utsatta för diskriminering pga etnisk och religiös tillhörighet."Jo, fast hyggliga män som lever jämställd blir ju i sin tur också diskriminerade pga kön."Det är ju KVINNOR som blir utsatta för diskriminering, våld och hot pga sitt kön, precis som andra grupper blir det pga hudfärg, religion, ålder, sexuell läggning."Ja absolut, då kan vi ju hålla ihop, för män som är snälla och jämställda blir ju många ggr ihopbuntade med drägg och kallade svin och hundar, inte minst på den här bloggen, och det är ju också en ganska olustig form utav diskriminering."Det du säger är ju detsamma som man inte skulle få kritisera t ex homofober - det är ju ofta andra män t ex som utsätter homosexuella för hatbrott."Jag, kanske uttryckte mig lite oklart, men frågan var väl riktad till hyggliga män och varför dem inte vill känna nån kollektiv skuld. Drägg som slår eller våldtar tycker jag inte kan få nog med kritik. Det gör mig bara glad men massa svepande generaliseringar och allmänt taskiga utfall mot män i allmänhet känns ju sådär om man vill bli tagen på allvar.Vänl,,

2008-11-10 @ 13:46:58
Postat av: Thomas

man kan ju förmoda att dom karlar som reagerar mest å högst är dom som är mest skyldiga med.

2008-11-10 @ 13:47:10
Postat av: Anonym

Och så kommer Sven tillbaka och gör det enkelt för oss alla: Sköt dig själv och skit i andra!

Ett fint recept som ändå måste anses ha sina begränsingar, som generellt användbar lösning på djupt rotade samhällsproblem med ihållande förekomst.

2008-11-10 @ 14:37:35
Postat av: sven

syster:en person som bevittnar ett bankrån och inte ingriper är medskyldig till rånet? skärp dig.att gå emellan ett ungdomsbråk år 2008 kan innebära döden då det ofta förekommer vapen. inte som på äldre dagar då det räckte med en stor stark person som röt till.om du vill ta ditt "samhällsansvar" och få ett skott eller en kniv i magen så go for it. jag tänker inte offra mitt liv för någon jag inte känner. ska det på något sätt få mig att bli medskyldig till brottet så kan alla lika gärna utrustas med en pistol och en bricka det står polis på.

2008-11-10 @ 14:41:02
Postat av: Anonym

Kollektiv skuld. Ja men det är juh klart. Vilka män/killar/gossar/pojkar har inte varit med om att snacka skit eller platta till det motsatta könet både öppet och bakom lykta dörrar. Idag är det fortfarande som så att män åker iväg på resor och super och just det...rumlar runt med främmande fruntimmer...Många deltar, många snackar. Om man som kvinna inte anstränger sig med det fysiska så får man ingen man heller.

För 4 år sedan så var rakade kvinnor i minoritet. Nu är du en ulv om du ser könsbehårad ut. Såg en bild från filmen Änglagård där folk var nakna och såg att något inte stämde....De var alldeles vildvuxna där nere:=).... Man ser inte sådant längre och då är jag ofta på friskis:)....

Men iaf....en tjej som inte följer en manlig mall får inget bra rykte. Det kan vara genom att flika in dolda budskap och pilar för att få kvinnorna att ändra beteende.

2008-11-10 @ 17:35:39
Postat av: Åsa

Antagligen är det för att dom är osäkra, rädda, känner sej hotade eller nått..En sak som inte jag förstår är varför vissa här på bloggen hugger till så varje gång du skriver om nått sånt här??

vad är det som väcks i dom?

Vad händer?Tack Unni för att du finns!

2008-11-10 @ 20:28:52
Postat av: Strindberg

Åsa, tänk om man buntade ihop alla kvinnor som mördare och potentiella våldsverkare enbart för att det finns sorgliga kvinnor som är mördare och våldsverkare. Skulle du då känna en kollektiv skuld som kvinna? Hur skulle du känna om män sedan tycker att men va fan, klart att du ska göra det - vad är det för fel på dig som inte gör det?Tankesättet göder endast ett vi, dom goda kvinnorna, mot dom - dom onda männen. Där alla kvinnor av födelserätt då är goda och alla män av ondo. Jag hoppas att du kan se vad som är fel med det.Se till att få alla människor på båten för mänskliga rättigheter oavsett kön, ras eller andra dumheter. Det gör man inte genom att demonisera en halva av befolkningen och glorifiera den andra.

2008-11-10 @ 22:25:47
Postat av: Syster

Ja du Sven. Du är nog inte mycket att hålla i handen när åskan går.

Det är inte omöjligt att jag har mer stake än du.nuff said

2008-11-10 @ 23:06:10
Postat av: sven

anonym:fattar du inte vad jag menar? tar du ansvar för hur någon du inte känner beter sig? säger du ja, så sluta ljug, eller gå och anmäl dig själv.du verkar ha ett problem med att jag inte håller med dig och vissa andra. men jag kan tyvärr inte hålla med när ett gäng damer sitter och ljuger, smutskastar och drar ett helt kön över en kant. och för att du inte ska massuppfitta detta som med det mesta andra så gäller samma sak båda kön. inte bara MÄN.__________________du som inte heter något:bara en parallell, med tanke på att man kanske ska inse hur samhället ser ut.kvinnor gör exakt samma sak... dom snackar skit, snusk och allt annat även dom.du menar att kvinnor inte åker på konferenser/resor utan att supa sig fulla och ligga med folk? är du helt från vettet. jag har jobbat på hotell och kan säga att dom snuskigaste är kvinnor runt 50 som fått i sig ett extra glas och faktiskt hamnar i säng med någon. vilket man inte riktigt kan säga om män, dom vill kanske, men lyckas mer sällan.rakade kvinnor.... det är väl ändå ni som tar tag i rakhyveln? eller är det en arg man som tvångsrakar dig?förr var en fet man ett tecken på en frisk och rik man kvinnor ville ha. nu ska det vara bräda på magen och stora muskler. är det kvinnans fel?en man som inte följer en kvinnlig mall får väl inte heller ett bra rykte?helt otroligt vad enkelriktade folk kan vara.2008-11-11 @ 00:26:46
Postat av: Pontus

Jag kanner mig varken osaker, radd eller hotad (eller nått).Men jag uppskattar fortfarande inte att bli reducerad till ett kön. Eller klass. Eller ålder.Jag finner uttryck som "mans vald mot kvinnor" som mycket generaliserande. Det ar som om sjalva orsaken bakom valdet ar konet pa forovaren. Inte alkolism, social marginalisering, eller ngt annat missbruk. Utan forovarens kon ar grundorsaken. Finns det nagon annan situation dar man anvander kon, alder eller ras som bakomliggande forklaring for brottsligt (och moraliskt forjavligt) beteende?Om inte, ar det da konstigt att man inte uppskattar att blir reducerade till ett kon? Ett kon som ar sjalva orsaken till ett riktigt svinigt beteende?Jag tycker inte det.

2008-11-11 @ 00:46:27
Postat av: hanna

det som kännetecknar mäns våld mot kvinnor är att det utförs av män mot kvinnor. det finns INGEN annan gemensam nämnare - det sker i alla ekonomiska, sociala, etniska och geografiska grupper. den man som misshandlar en kvinna är inte per definition psykiskt sjuk, han har inte haft en svår barndom och han är inte pervers. han är man. vi kan inte kalla det "vissa mäns våld mot vissa kvinnor" eftersom det uppenbarligen är helt frånkopplat individen.våld mot kvinnor är det yttersta uttrycket för kvinnoförtryck och könsmaktsordningen. det hänger ihop med alla former för kvinnoförtryck - när tjejer kallas hora i skolkorridoren, när män höjer rösten i en diskussion, när en kvinna mot sin vilja har sex med en man eller när hon blir tafsad på under krogbesöket. alla - såväl kvinnor som män - hjälper till att upprätthålla denna ordning som ger stöd åt dessa handlingar. skillnaden är att män som grupp tjänar på den (den ger dem högre löner och mer makt på samhällets alla nivåer).

2008-11-11 @ 10:13:13
Postat av: Christopher

Wow, va mycke kommentarer!

Fast det är långt fr Blondinbella iofs.Hur kommer det sig att någon som du bevistar Blondinbellas 18-års kalas?

Var det gottepåsen som lockade?

Eller känner du frändskap med det som hon representerar?Min undran är uppriktig, för jag hajar ingenting!

2008-11-11 @ 10:38:32
Postat av: sven

syster:haha var det där allt du hade att komma med. det tar jag rakt av som att det du skrev insåg du själv var fullständigt galet.för det andra så försvarar jag mina nära och kära, o skulle definitivt hjälpa dom i vilken situation som helst.utan att ens känna dig kan jag med övertygelse tro att du aldrig skulle ingripa i ett slagsmål du ser. och då menar jag inte två killar som står och glappar käft...och för det andra, om du nu ingriper. vad tror du händer förutom att du blir utsatt för samma sak som den redan skadade? fast iofs då kan ni ligga på samma sjukhus sen och berätta för varandra hur knasigt det blev. eller så kan din familj stå vid din grav och undra vad som hände.sluta lek polis och låt polisen göra något förutom att jaga fulla 14 åringar.

2008-11-11 @ 13:51:37
Postat av: Anonymous

Hanna: Du argumenterar inte, du fastslår. Det är ingen framkomlig väg, märker du väl!? Hela det här kommentatorsfältet visar med all önskvärd tydlighet att frågan inte är entydig och enkel.

2008-11-11 @ 13:59:55
Postat av: Elias

Jag tror att många män (och kvinnor med för den delen) fått för sig att detta är någonting högst personligt och att de därför känner sig utpekade. Well, if the shoe fits, säger jag.

Om man som kille inte kan erkänna att det finns en grav snedfördelning av makt i världen - utifrån vad som sitter mellan benen på ens medmänniskor - så har man allvarliga problem med sin verklighetsuppfattning.

Och att vi alla kollektivt, män som kvinnor, har ett ansvar för att förändra detta torde också vara uppenbart för varje tänkande individ. Jag ligger inte sömnlös över min personliga skuld till sakernas tillstånd, däremot är jag beredd att med all kraft kämpa för att förbättra saker och ting.Jag har hittills aldrig träffat en feminist som hatar män i allmänhet. Däremot har jag träffat jävligt många manschauvinister som ser ner på vartenda kvinna som existerar på jorden. Bara för att de är kvinnor.

2008-11-11 @ 14:33:56
URL: http://vardagsrysare.blogspot.com/
Postat av: unni

Tack Elias och ni som orkar dra det ett varv till. Är det inte konstigt att jag, istället för att få svar från dem som blir upprörda, får ännu mer upprördhet? Kul.

2008-11-11 @ 14:58:45
Postat av: Christopher

Elias.

Hm. OK, du skriver att du är "beredd att med all kraft kämpa för att förbättra saker och ting." Och att du "inte ligger sömnlös".För att uttrycka det enklare: du gör ingenting.Unni och Elias, vad är det som ni vill att alla män (och kvinnor som du också tillägger Elias)som inte slår kvinnor skall göra?Och du Unni tycker att det är kul med upprördhet. Fräscht!

2008-11-11 @ 15:45:44
Postat av: Mia

Christopher, jag tror nog Unni var ironisk där!

2008-11-11 @ 16:27:14
Postat av: helena

fräscht? vilket ordval.

2008-11-11 @ 16:30:52
Postat av: Elias

Christopher: men vad spännande. Berätta mer om vad jag gör och inte gör.

Vi män och kvinnor som inte slår varandra ska hantera skiten genom att inte låta den falla i glömska och förlåtas. Vi ska inte låta män komma undan med att det gett sin tjej en smäll för att hon hade varit jobbig eller att han hade varit full. Vi ska inte sitta och hålla med när någon tycker att en brud förtjänade att våldtas för att hon var dum nog att följa med en snubbe från krogen. Vi ska inte låta någon ens antyda att det kan vara okej att tvinga sin kvinna att stanna hemma eller att förbjuda henne att prata med andra män. Vårt jobb är att säga ifrån. Varje gång någon med ord eller handling inte respekterar kvinnors - eller mäns - rättigheter.Jag tolkar det som att du upplever att ditt jobb är att sitta och skriva syrliga kommentarer på bloggar och använda 90-talsterminologi som "fräscht". Och någon måste väl göra det också.Eller kanske inte förresten.

2008-11-11 @ 16:32:36
URL: http://vardagsrysare.blogspot.com/
Postat av: Maria

Strindberg (och Pontus också): Ja, tänk om. Men nu är det inte så att kvinnors våldsbrott utgör en särskilt märkbar del i statistiken.Kvinnor som är brottslingar döms oerhört hårt av i princip alla i samhället medan män inte sällan ses som hjältar i sina kretsar och även i yttre falanger till dessa kretsar. En kvinna som utför ett våldsbrott blir oerhört mycket mer socialt straffad än en man. Om en kvinna utför ett våldsbrott så blåses det gärna upp med stora bokstäver och i rubriken nämns alltid att det är en KVINNA. När unga män begår brott talas det så gott som uteslutande om en ”ungdom” – eller flera ”ungdomar”, de jagar ju gärna i grupp numera, vilket säger en hel del om hur veka de är.Det KAN vara så att det sociala straffet tar hårdare än man egentligen förstår. Kvinnor smädas av både män och kvinnor: män som älskar att ta den enstaka kvinnliga brottslingen som bevis för att vi minsann är lika goda kålsupare, som om en kvinnas brott vägde upp tio mäns brott; och av många kvinnor som älskar att peka på den kvinnliga brottslingen och skrika ut ”SE vilken dålig kvinna! Sådan är minsann inte jag!” Män behöver inte stå ut med det. De manliga brottslingarna föraktas av många, men inte i samma utsträckning. Kvinnorna är rädda för att hamna i blickfånget för aset under hans nästa räd och håller tyst. Och de har sina possen som stöttar dem. OCH de har medelklassmannen som innerst inne har fantasier om att vara gangster, den mannen som beundrar dessa män lite, lite grand och som ibland får stånd när han läser Snabba Cash för vad häftigt det verkar på något sätt, ändå. Manliga brottslingar vet detta och de har inga större problem med att leva det hårda livet åt sina beundrare. De får slåss, använda coola skjutvapen och våldta i stället för männen som jobbar 9-5 och stundtals hatar sina liv lika mycket som deras kvinnor gör. I en studie från USA sade 60% av manliga collegestuderande att de skulle våldta om de visste att det skulle klara sig undan. Det där finns hos män, drömmen om att få förnedra utan att ta konsekvenserna av det och de som lättar på spärrarna ingjuter beundran hos en del av sina könsfränder. Många av er har det där inom er och de av er som har det VILL att dessa män skall fortsätta härja. Om ni verkligen fann det motbjudande så skulle ni säga ifrån på ett betydligt mer kraftfullt sätt än vad som nu sker. Jävla ynkryggar.Så: utstöttheten kvinnor får leva med som brottslingar kan kanske faktiskt ha en preventiv effekt. Vad skulle hända om en manlig brottsling blev paria av alla? Det lär vi nog aldrig få veta så länge en så stor del av befolkningen i tysthet tycker det är både bra och praktiskt att vi hålls på mattan.Elias: fy fan, vad du är bra! Du har fattat galoppen.

2008-11-11 @ 17:55:25
Postat av: sven

elias: är det du skrev något du själv gjort? bevittnat när män slår sin kvinna? och inte gjort något? jag menar hur många känner du som tycker att det är ok att frugan får en käftsmäll för att hon är "jobbig"?du kanske ska ta och ge dig på narkotika-problemet också? få bort alla knarkare. det borde väl också gå genom att lägga snitsiga kommentarer i en blogg? lätt."gud vad underbara ni killar är som håller med oss fullständigt galna kärringar i frågan om att svartmåla ett helt kön"det fattas bara en kommentar om att det bara är invandrare som gör brott, sen har ni lyckats ordentligt.angrip problemet på rätt sätt nu. försök bli tagen på allvar... problemet lär lösas snabbare (om möjligt) när det inte blir en diskussion om att ni snackar skit mellan raderna.hur svårt ska det vara...

2008-11-11 @ 18:38:11
Postat av: Åsa

Elias otroligt jävla bra sagt! Kunde inte sagt det bättre själv!!Och Sven jag förstår mej inte på dej.. Jag tycker bara att du uttrycker dej så urbota dumt och klumpigt.. Jag tycker inte att det låter som att du vet vad du pratar om!!Strindberg: Jag gör inte skillnad i om det är en man eller en kvinna som begår ett brott. Och jag glorifierar varken det ena eller det andra.

Men frågan var ju från Unni:

"Kan ni försöka svara på frågan varför vissa män blir så upprörda så fort kvinnoförtryck kommer upp på dagordningen?"Och med det så skrev jag mitt inlägg. Och jag fattar inte varför så många hugger till så fort det diskuteras om sånt här?

2008-11-11 @ 19:20:27
Postat av: pontus

Unni - Jag ar upprord, och jag forsokte faktiskt forklara (som du faktiskt utlyste), men min kommentar verkar ha gatt dig forbi.En annan som sager det jag kanner ar Paul Lindquist: http://paullindquist.blogspot.com/2008/08/tnk-er-uttrycket-invandrares-brott-mot.htmlPrecis som jag sa kanner Paul att den stora majoriteten man faktiskt inte slar nagra kvinnor, och att svepande formuleringar som "mans vald mot kvinnor" da blir krankande.I USA, dar jag bor, anvander man termen "domestic violence" for att egentligen mena samma sak. Vad ar felet med det?2008-11-11 @ 20:46:37
Postat av: Christopher

Elias.

OK, du skriver lite till: "Vi män och kvinnor som inte slår varandra ska hantera skiten genom att inte låta den falla i glömska och förlåtas. Vi ska inte låta män komma undan med att det gett sin tjej en smäll för att hon hade varit jobbig eller att han hade varit full. Vi ska inte sitta och hålla med när någon tycker att en brud förtjänade att våldtas för att hon var dum nog att följa med en snubbe från krogen. Vi ska inte låta någon ens antyda att det kan vara okej att tvinga sin kvinna att stanna hemma eller att förbjuda henne att prata med andra män. Vårt jobb är att säga ifrån. Varje gång någon med ord eller handling inte respekterar kvinnors - eller mäns - rättigheter. "Är du allvarlig? Finns det någon man eller kvinna som har ens antytt motsatsen till de plattityderna på det här forumet?

"Vi ska inte sitta och hålla med när någon tycker att en brud förtjänade att våldtas för att hon var dum nog att följa med en snubbe från krogen." Jeez, no shit Sherlock.Vidare; "Jag tolkar det som att du upplever att ditt jobb är att sitta och skriva syrliga kommentarer på bloggar och använda 90-talsterminologi som "fräscht". Och någon måste väl göra det också.

"

Då tolkar du fel.

Men när du nämner jobb så tog jag och kollade in din blogg. Don´t quit your day job säger jag.

2008-11-11 @ 22:57:07
Postat av: Anonym

Till Christopher:Du fterfrågar vad som bör göras. Här kommer förslag.1. Sluta förneka problemet.2. Börja fördela makt och pengar och ansvar jämnare i denna värld, i detta nu.3. Sluta demonisera kvinnor som tar upp frågan till debatt.4. Börja se problemen - både här i vårt land och världen. Kvinnor förtrycks på grund av sitt kön. De får sämre betalt, sämre vård, sämre insatser inom många områden, har sämre anställningsvillkor, sämre arbetstider, tyngre arbetsbörda, mycket mer ansvar för vård av andra människor, blir utsatta för mycket mer våld i nära relationer, blir diskriminerade och förnedrade i skolor, är mer utsatta för våld och hot på jobbet, blir internationellt exploaterade, misshandlade och till och med sålda som handelsvaror globalt inom sexindustrin osvDet är ett GIGANTISKT problem.Maria Pia Boethius, som i många år kämpat i frågan om våldtäkter och kvinnors rätt till upprättelse sa ungefär så för ett antal år sen:Det vi står inför är nu patriarkatets våldsamma sammanbrott.Och det är väl ungefär precis där vi nu befinner oss.Vad då göra:Se till att detta sammanbrott inte blir så våldsamt som man verkligen har anledning att frukta.Så, sist men inte minst, förhindra nya krig.En författare Peder Sjögren, som själv tjänstgjort som frivillig, både i Finland och Spanien under inbördeskriget sa ungefär så här:Mannen går inte ut i krig för att döda, han går ut i krig för att dö.Så kämpa mot denna destruktivitet, där våldet som riktas mot kvinnor och barn ofta är ett sätt att projicera ut den egna självdestruktiviteten.Jag tror att många män behöver lära sig att konfrontera sig med sina egna känslor.Så, en förändring av mansrollen alltså.

Det behövs.

Den är som en tvångströja.

Det är så mycket som män tvingas förneka i den - av både styrka och svaghet. Styrka att stå emot grupptrycket t ex, svaghet att erkänna känslor som traditionellt inte är tillåtna att ha innanför mansrollens kostymrustning.

2008-11-12 @ 00:10:42
Postat av: Isprinsessan

Alltid lika intressant att se att det Unni skriver tolkas som ett generellt hat mot alla män och att alla män skulle vara på samma sätt.Just den här gången skriver hon om <i>en</i> man och avslutar med en fråga om <i>"varför vissa män blir så upprörda..."</i>.Varför är det så svårt för "vissa" att ta till sig nyanserna? Vad är det som gör att "vissa" ser så rött av att Unni uttrycker sina åsikter? Med andra ord - Unnis frågeställning kvarstår.Fakta kvarstår också: det vanligaste våldet mot kvinnor begås av en bekant man inomhus, det vanligaste våldet mot en man sker av en obekant man utomhus. Det behöver man bara läsa brottsstatistik för att få reda på - inget tyckande påverkar det.

2008-11-12 @ 07:55:39
URL: http://www.isprinsessan.com/blogg/
Postat av: Mia

Bra skrivet Elias!

2008-11-12 @ 09:51:29
Postat av: Elias

Christopher:Tack för kommentarer och SYO-konsultation!Vad det gäller mina "plattityder" så finns det upplysningsvis jävligt gott om folk därute som inte respekterar vare sig kvinnor eller män, om än inte i drösar på denna blogg.

Var detta en överraskning för dig?

2008-11-12 @ 11:25:42
URL: http://vardagsrysare.blogspot.com/
Postat av: Elias

Sven "är det du skrev något du själv gjort? bevittnat när män slår sin kvinna? och inte gjort något?"Jag har flera gånger gripit in och stoppat misshandel, ja. Hurså?"jag menar hur många känner du som tycker att det är ok att frugan får en käftsmäll för att hon är 'jobbig'?"Du missuppfattar, jag tror att få skulle försöka försvara sig själva på detta vis. Däremot vet jag att det är en vanlig kommentar till när misshandel i relationer uppdagas. T ex när nu Papa Dee står anklagad för att ha spöat sin kvinna så har jag från flera håll hört kommentarer liknande "hon var nog inte så lätt att leva med" och "de hade ju krökat hela kvällen" som någon typ av förmildrande omständighet.

Unnis egen berättelse är också kantad av denna typ av snack.

Det handlar kort sagt om att fastslå att det ALDRIG är OK att slå och hota någon i en relation. Det finns INGA förmildrande omständigheter, förutom möjligtvis rent självförsvar.Sven: "du kanske ska ta och ge dig på narkotika-problemet också? få bort alla knarkare. det borde väl också gå genom att lägga snitsiga kommentarer i en blogg? lätt."Vad smart du är Sven. Om alla slutade diskutera, tänka och resonera kring ett problem och bara gick ut och löste det så skulle allt bli bra.Seså alla professorer och forskare, gå ut och bygg en tidsmaskin/fusionsreaktor/avgasfri bil/en maskin som gör mat åt alla svältande.

Ni gör ingen nytta som bara funderar.Sven: " 'gud vad underbara ni killar är som håller med oss fullständigt galna kärringar i frågan om att svartmåla ett helt kön'det fattas bara en kommentar om att det bara är invandrare som gör brott, sen har ni lyckats ordentligt."Jag fattar inte. Mitt kön är inte svartmålat och jag är stolt över att vara man och människa. Återigen, hur tänker du? Tar du åt dig?

Och invandrarallegorin är smartare än du trodde; invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken på grund av sociala strukturer, inte för att de är "från en annan kultur". Män är överrepresenterade i statistiken för misshandel inom relationer på grund av sociala strukturer, inte för att de har en kuk.2008-11-12 @ 11:43:35
URL: http://vardagsrysare.blogspot.com/
Postat av: Vatten på Unni`s kvarn

kanske kan var den Dom som föll i JKPG nyss,där en 25årig man fick "hela" 75 dagars Sh-tjänst och "hela" 20200kr i skadestånd för att ha krossat en flaska mot sitt Ex huvud som låg ner (på ett dans-ställe)... (med hjälp av hans nya partner som höll fast).

det låter snarare som mordförsök tycker jag,så visst är Sverige fantastiskt!!!Mvh...2pils på Broder T...`s

2008-11-12 @ 12:15:48
Postat av: Lotta

Nu gläfser hundarna igen...

Heja Unni, lär jyckarna lyda!

2008-11-12 @ 13:08:00
Postat av: Strindberg

Åsa, "Jag gör inte skillnad i om det är en man eller en kvinna som begår ett brott. Och jag glorifierar varken det ena eller det andra.

Men frågan var ju från Unni:

"Kan ni försöka svara på frågan varför vissa män blir så upprörda så fort kvinnoförtryck kommer upp på dagordningen?" " - då ber jag om ursäkt.Det som jag blir irriterad över är generaliseringar.Maria:

"Strindberg (och Pontus också): Ja, tänk om. Men nu är det inte så att kvinnors våldsbrott utgör en särskilt märkbar del i statistiken."

Nej män är nog fortfarande en tid framöver överrepresenterade i våldsbrottsstatistiken, kvinnor är på gång dock - även inom våldsbrotten.Men det gör inte att jag som man ska behöva känna någon slags extra skuld för att det finns en massa skitstövlar till män. Eller att du som kvinna får något slags carte blanche för den delen, förstår du vad jag menar?"... Det där finns hos män, drömmen om att få förnedra utan att ta konsekvenserna av det och de som lättar på spärrarna ingjuter beundran hos en del av sina könsfränder. ...", jag får rätta det där åt dig - finns hos en del män enligt en Amerikansk undersökning som jag gärna skulle vilja se - har du någon länk eller någon annan referens till den studien?Det finns problem med mansbilden, eller kanske snarare för att det finns en mansbild överhuvudtaget - jag tror mer på individer som inte gömmer sig bakom något som dom inte ens har funderat igenom vad det egentligen är.Detta syns t ex i skolan där flickor ofta klarar sig mycket bättre medans många killar strular och är macho - ballare att vara gangster än att vara pluggis. En bidragande faktor, tyvärr, är att många flickor dras till dessa gangsters så deras beteende belönas b la genom detta.

2008-11-12 @ 22:37:59
Postat av: unni

HEJA, Elias!

2008-11-12 @ 23:26:10
Postat av: Cam

Jag orkar ärligt talat inte läsa alla kommentarer - men måste själv säga att det verkligen var mitt i prick :-)

2008-11-13 @ 01:23:17
URL: http://grandroyals.se
Postat av: sven

elias: gissningsvis borde det väl bara vara dom som misshandlar som tycker det är OK att slå, eller? och jag gissar att dom skiter fullständigt i om du tycker motsatsen. när uppenbarligen inte ens rättsväsendet hotar dom. det är dom som slår som är problemet och inga andra.. hot, åsikter, synvinklar har aldrig fått en missbrukare att sluta... jag tror samma sak gäller en misshandlare.jag har också hört folk säga att "dom var ju fulla" men uppfattat det som en slags förklaring och inte ett försök att förmildra handlingen. folk beter sig som idioter på alkhohol, det går inte att bortse ifrån. därmed inte sagt något annat än just att folk beter sig som idioter många gånger och skulle aldrig bete sig så i nyktert tillstånd.jo könet är svartmålat här. vare sig du känner så eller ej. jag bryr mig egentligen inte. men kände helt enkelt för att yttra mig.när man skriver tex: varför slår män kvinnor? så säger man att män är utrustade med nån slags egenskap att slå kvinnor. vilket är skitsnack. säg istället, varför slår kvinnomisshandlaren. för det är vad han är, det är inte kuken som slår utan hjärnan.om jag skulle påstå något om ett problem som existerar i minoritet hos kvinnor och uttrycka mig på detta sätt med steken vänd. då skulle det bli ett jävla liv, och det med all rätt."invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken på grund av sociala strukturer"visst är det så. därav min kommentar om det."Män är överrepresenterade i statistiken för misshandel inom relationer på grund av sociala strukturer"berätta för mig vilka sociala strukturer?2008-11-13 @ 01:50:47
Postat av: Anonymous

I kommentatorsfälten på Unnis sajt saknas ofta viljan till försoning, viljan till ökad förståelse, fördjupning och nyansering hos kommentatorerna.

Kommentatorerna vet (ofta) redan allt och söker (ofta) endast bekräftelse på sin egen uppfattning.

2008-11-13 @ 09:47:57
Postat av: Elias

Sven: ”gissningsvis borde det väl bara vara dom som misshandlar som tycker det är OK att slå, eller? och jag gissar att dom skiter fullständigt i om du tycker motsatsen. när uppenbarligen inte ens rättsväsendet hotar dom. det är dom som slår som är problemet och inga andra.. hot, åsikter, synvinklar har aldrig fått en missbrukare att sluta... jag tror samma sak gäller en misshandlare.”Tyvärr inte. Det finns bland många män – och kvinnor – en attityd som är förlåtande mot kvinnomisshandlare. Även bland sådana som förmodligen aldrig skulle drömma om att lyfta ett finger mot sin partner.

Jag vet inte om de skiter i vad jag tycker, men jag tänker inte chansa.

Sven: ”jag har också hört folk säga att ’dom var ju fulla’ men uppfattat det som en slags förklaring och inte ett försök att förmildra handlingen. folk beter sig som idioter på alkhohol, det går inte att bortse ifrån. därmed inte sagt något annat än just att folk beter sig som idioter många gånger och skulle aldrig bete sig så i nyktert tillstånd.”Då uppfattar vi det på olika sätt. Jag tycker ofta att det finns en överslätande ton i uttalanden som ”han hade ju druckit” och ”hon ÄR ju väldigt jobbig att leva med”, men jag kan ha fel.Sven: ”jo könet är svartmålat här. vare sig du känner så eller ej. jag bryr mig egentligen inte. men kände helt enkelt för att yttra mig.”Återigen uppfattar vi världen på olika sätt. Jag känner inte att mitt kön är svartmålat. Och yttra dig blå du.Sven: ”när man skriver tex: varför slår män kvinnor? så säger man att män är utrustade med nån slags egenskap att slå kvinnor. vilket är skitsnack. säg istället, varför slår kvinnomisshandlaren. för det är vad han är, det är inte kuken som slår utan hjärnan.

om jag skulle påstå något om ett problem som existerar i minoritet hos kvinnor och uttrycka mig på detta sätt med steken vänd. då skulle det bli ett jävla liv, och det med all rätt.”Jag förstår vad du menar, men du tänker fel. Vi män får inte rygga från sanningen; det är väldigt många fler män som slår kvinnor än tvärtom. Det är inte ditt och mitt personliga fel att det är så, men vi har ett ansvar att se problemet och aktivt motverka det.Sven: " ’invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken på grund av sociala strukturer’visst är det så. därav min kommentar om det."Män är överrepresenterade i statistiken för misshandel inom relationer på grund av sociala strukturer"berätta för mig vilka sociala strukturer?”

De strukturer som gör att män tror att de måste bestämma över kvinnor. Som gör att många män än idag tror att kvinnor har en lägre intelligensnivå och får ”gröt i huvudet” när de är på smällen. De strukturer som gör att kvinnor har lägre löner och att kvinnodominerade yrken har lägre status. De som också gör att vi ser på kvinnans sexualitet som någonting fult och på mäns aggressivitet som någonting häftigt och bra. De strukturer som gör det förbjudet för en man att visa svaghet och känslor och komplicerat för en kvinna att visa beslutsamhet och styrka.

Det är bl a detta som gör att vissa män känner sig så frustrerade och arga att de i sin förvirring tror att de har rätten – eller kanske t o m skyldigheten – att spöa sin kvinna. För att de tror att de måste bibehålla sin makt.Sedan finns det psykopater, och på sådana hjälper ingenting.

2008-11-13 @ 10:18:38
URL: http://vardagsrysare.blogspot.com/
Postat av: hanna

sven:"om jag skulle påstå något om ett problem som existerar i minoritet hos kvinnor och uttrycka mig på detta sätt med steken vänd. då skulle det bli ett jävla liv, och det med all rätt."detta är inget minoritetsproblem, så gott som alla kvinnor har någon gång utsatts för hot eller våld från en man - närstående eller främmande. det är ett samhällsproblem som drabbar halva befolkningen.en fråga som är mycket målande är "varför känner så många flera kvinnor som utsatts för misshandel, våldtäkt och liknande när ingen säger sig känna en man som begått något sådant?"självklart känner många dessa män, i många fall handlar det säkert om att man helt enkelt inte vet om vad det gjort. men samtidigt är det utbrett att kvinnomisshandel/våldtäkt m.m. bortförklaras och kopplas till ngt helt annat än vad det är (ett brott). man tycker inte det är samma sak när det skett under alkoholpåverkan, när misshandeln sker pga att kvinnan "misskött sig" eller när mannen i fråga inte säger sig ha förstått att kvinnan sagt nej till sex.problemet är långt mer utbrett än vad man tror. bakom varje våldtäkt finns en våldtäktsman och bakom varje kvinnomisshandel finns en kvinnomisshandlare.

2008-11-13 @ 10:49:11
Postat av: Strindberg

hanna,

"så gott som alla kvinnor har någon gång utsatts för hot eller våld från en man - närstående eller främmande", tyvärr så gäller det där inte enbart kvinnor. Dom allra flesta män har blivit utsatt för våld ifrån framförallt andra män. Dvs det finns ett problem med män som använder våld som maktmedel.Personligen så känner jag inte en enda man som inte har råkat illa ut p ga våld ifrån andra män, dock för det mesta helt främmande män. Det finns inget som rättfärdigar våld oavsett vilket kön, ras, social tillhörighet eller vilken pott-träning man nu har. Om man är psykiskt sjuk och tror sig bekämpa fan och hans moster är en helt annan sak.Så, låt oss kämpa för att få bort våld i sammhället, människor som inte slår mot människor som slår. Ett slag är ett slag för mycket, oavsett kön.

2008-11-13 @ 11:24:56
Postat av: Elias

Sven: ”gissningsvis borde det väl bara vara dom som misshandlar som tycker det är OK att slå, eller? och jag gissar att dom skiter fullständigt i om du tycker motsatsen. när uppenbarligen inte ens rättsväsendet hotar dom. det är dom som slår som är problemet och inga andra.. hot, åsikter, synvinklar har aldrig fått en missbrukare att sluta... jag tror samma sak gäller en misshandlare.”

Tyvärr inte. Det finns bland många män – och kvinnor – en attityd som är förlåtande mot kvinnomisshandlare. Även bland sådana som förmodligen aldrig skulle drömma om att lyfta ett finger mot sin partner.

Jag vet inte om de skiter i vad jag tycker, men jag tänker inte chansa.

Sven: ”jag har också hört folk säga att ’dom var ju fulla’ men uppfattat det som en slags förklaring och inte ett försök att förmildra handlingen. folk beter sig som idioter på alkhohol, det går inte att bortse ifrån. därmed inte sagt något annat än just att folk beter sig som idioter många gånger och skulle aldrig bete sig så i nyktert tillstånd.”

Då uppfattar vi det på olika sätt. Jag tycker ofta att det finns en överslätande ton i uttalanden som ”han hade ju druckit” och ”hon ÄR ju väldigt jobbig att leva med”, men jag kan ha fel.

Sven: ”jo könet är svartmålat här. vare sig du känner så eller ej. jag bryr mig egentligen inte. men kände helt enkelt för att yttra mig.”

Återigen uppfattar vi världen på olika sätt. Jag känner inte att mitt kön är svartmålat. Och yttra dig blå du.Sven: ”när man skriver tex: varför slår män kvinnor? så säger man att män är utrustade med nån slags egenskap att slå kvinnor. vilket är skitsnack. säg istället, varför slår kvinnomisshandlaren. för det är vad han är, det är inte kuken som slår utan hjärnan.om jag skulle påstå något om ett problem som existerar i minoritet hos kvinnor och uttrycka mig på detta sätt med steken vänd. då skulle det bli ett jävla liv, och det med all rätt.”

Jag förstår vad du menar, men du tänker fel. Vi män får inte rygga från sanningen; det är väldigt många fler män som slår kvinnor än tvärtom. Det är inte ditt och mitt personliga fel att det är så, men vi har ett ansvar att se problemet och aktivt motverka det.Sven: " ’invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken på grund av sociala strukturer’visst är det så. därav min kommentar om det.’Män är överrepresenterade i statistiken för misshandel inom relationer på grund av sociala strukturer’berätta för mig vilka sociala strukturer?”

De strukturer som gör att män tror att de måste bestämma över kvinnor. Som gör att många män än idag tror att kvinnor har en lägre intelligensnivå och får ”gröt i huvudet” när de är på smällen. De strukturer som gör att kvinnor har lägre löner och att kvinnodominerade yrken har lägre status. De som också gör att vi ser på kvinnans sexualitet som någonting fult och på mäns aggressivitet som någonting häftigt och bra. De strukturer som gör det förbjudet för en man att visa svaghet och känslor och komplicerat för en kvinna att visa beslutsamhet och styrka.

Det är bl a detta som gör att vissa män känner sig så frustrerade och arga att de i sin förvirring tror att de har rätten – eller kanske t o m skyldigheten – att spöa sin kvinna. För att de tror att de måste bibehålla sin makt.

Sedan finns det psykopater, och på sådana hjälper ingenting.

2008-11-13 @ 12:54:06
URL: http://vardagsrysare.blogspot.com/
Postat av: Terese

Något jag tycker märks ganska så tydligt är att väldigt många människor som reagerar på det upprörda sättet oftast helt enkelt är obildade. Korkade och trångsynta- men även obildade. Det är så uppenbart att Sven till exempel aldrig satt sig in i läran om sociala strukturer, könsroller, könsmakt och genus i största allmänhet och det är ju många gånger därför jag tror att det blir som det blir. De har inte lärt sig själva tänket. Man kan tänka att det borde sitta i ryggraden men det gör det ju inte för många eftersom det oftast slutar i pannkaka som den här.Om vi tog in de här diskussionerna på arbetsplatserna, MER i skolorna etc så tror jag att många skulle börja tänka på ett annat sätt angående detta stora problem. Jag möts väldigt ofta av liknande reaktioner när jag försöker diskutera detta. Fram för allt av män. Varför just av män? När vi nu inte ska generalisera. :)

2008-11-13 @ 13:23:25
Postat av: hanna

ditt resonemang antyder att det skulle vara samma män som utövar våld mot kvinnor och som slår ner främmande killar på stan, och att de är dessa individer som är självaste problemet. om det ändå vore så väl.som jag skrev tidigare finns ingen annan gemensam nämnare för kvinnomisshandlare än att de är män. när det gäller "gatuvåldet" (kalla det vad du vill) finns helt andra egenskaper - sociala, kriminella, miljömässiga och drogrelaterade - inblandade.det handlar om att mäns våld mot kvinnor är strukturellt betingat. det hänger ihop med alla andra uttryck för mäns makt.jag ställer helt upp på att alla former av våld är dåligt och måste bekämpas, men det måste ske på olika sätt utifrån förutsättningarna.

2008-11-13 @ 13:33:35
Postat av: Anonym

Jag måste nog ändå bara sägaHURRA!!!Till Elias utmärkta och grundliga bemötande av vår vän Svens inlägg.Du citerar och bemöter fantastiskt tydligt och enkelt vad det hela rör sig om.Förstår du hur skönt det är för en kvinna att läsa detta - en kvinna som känner igen sig i allt det du beskriver.När det gäller kvinnors sexualiet tycker jag särskilt synd om unga tjejer och kvinnor - där är det verkligen killarna (som i sin tur i sin skräck för att inte var "moderiktiga" är styrda av våldsporrtrender på nätet) som styr tjejerna - jag tror inte ens killarna själva vet vad de sysslar med egentligen - i vilket fall hetsas tjejer både när det gäller det intima utseendet och vad de skall ställa upp på. En tjej som försöker gå sina egna vägar - ja , det vet vi ju att igenkänningsfaktorn har varit enormt stor i filmer som Hip Hip Hora, Fucking Åmål och flera andra filmer som tar upp problematiken för dem.

Tjejer måste stärkas i sitt självförtroende och själva få lov att uttrycka sin sexualitet utan att bli stämplade. Dessutom styrka att säga nej till mer eller mindre misshandel och sexuella övergrepp.

2008-11-13 @ 14:52:32
Postat av: Anonymous

Kontentan vi kan dra av den här evighetslånga diskussiopnen är: män känner inte känner igen sig i den verklighetsbeskrivning som en del kvinnor presenterar här och kvinnor känner inte igen sig i den verklighetsbeskrivning som männen presenterar.

Är det då märkligt att man drar slutsatsen att Kvinnor är ifrån Venus och Män ifrån Mars ?

2008-11-13 @ 15:18:17
Postat av: sven

några frågor:elias: hur förklarar man kvinnor som slår? på samma sätt?hanna: jag syftade på att männen som slår är en minoritet. eller menar du att 50% av männen som bor i sverige slår kvinnor?senast igår såg jag en dokumentär om ett fängelse. där kvinnor som jobbade som vakter nästan aldrig blev slagna men männen däremot frekvent. hur förklarar man det med den sociala strukturen? borde inte kvinnorna bli mest slagna och trakasserade?terese: jo, jag har läst endel kring detta ämne, vilket innefattar dominans mm... men jag tror inte att kvinnor slutar bli slagna för att något slags synsätt ändras.visst jag kan se att vissa värdelösa män får upp ett ljus och inser att kvinnan är precis lika mycket värd och minst lika bra på allting. men det känns som att den informationen redan gått ut till samhället för några år sen och att det arbetas med den frågan.vad finns det för teori om att män som slår skulle sluta slå för att kvinnan anses vara på samma nivå?

såg även en annan dokumentär där det gällde matematik. som är ett tecken på intelligens. dom ställde frågan: hur kommer det sig att alla våra kända fysiker som knäckt dom värsta nötterna är män. dom tycktes aldrig komma fram till ett bra svar.jag vet inte. men bland annat sådant har väl fått män att få nån slags hybris om att dom är bättre, smartare och allt vad det heter.men är inte det påväg bort?2008-11-13 @ 15:21:27
Postat av: EliasSven: ”hur förklarar man kvinnor som slår? på samma sätt?”Jag utgår ifrån att du larvar dig, emedan kvinnors våld mot män är ett extremt marginellt problem i vårt samhälle.

De fåtal kvinnor som pucklar på sina män har garanterat allvarliga personliga problem av olika slag, t ex psykisk sjukdom eller missbruk.Sven: ”senast igår såg jag en dokumentär om ett fängelse. där kvinnor som jobbade som vakter nästan aldrig blev slagna men männen däremot frekvent. hur förklarar man det med den sociala strukturen? borde inte kvinnorna bli mest slagna och trakasserade?”Du får tänka ett steg längre – i en så konstlad social miljö som ett fängelse är allt ställt på ända. Men det är fascinerande, det håller jag verkligen med om.

Sven: ”jo, jag har läst endel kring detta ämne, vilket innefattar dominans mm... men jag tror inte att kvinnor slutar bli slagna för att något slags synsätt ändras.

visst jag kan se att vissa värdelösa män får upp ett ljus och inser att kvinnan är precis lika mycket värd och minst lika bra på allting. men det känns som att den informationen redan gått ut till samhället för några år sen och att det arbetas med den frågan.”Det handlar inte om information som ska gå ut. Det handlar om att ändra djupt rotade attityder som vi blivit indoktrinerade till av många generationers politiska och religiösa ledare.

Du verkar jämföra det med när socialstyrelsen rekommenderar kosthållning, men problemet är djupt rotat i vårt samhälle och kommer med all sannolikhet att ta flera generationer att åtgärda.Sven: ”vad finns det för teori om att män som slår skulle sluta slå för att kvinnan anses vara på samma nivå?”Det finns säkert andra som kan lansera en vetenskaplig teori kring detta. Men jag kan ge mig på en amatörmässig förklaring; Om det är så att män som slår gör det för att de tror att de måste bibehålla makt över sin kvinna (det behöver inte nödvändigtvis vara en medveten tanke) så är det väl klart att en man som vuxit upp i ett samhälle där han fått lära sig att han inte ska bestämma över kvinnor inte heller slår sin kvinna av just den orsaken.

Sven: ”såg även en annan dokumentär där det gällde matematik. som är ett tecken på intelligens. dom ställde frågan: hur kommer det sig att alla våra kända fysiker som knäckt dom värsta nötterna är män. dom tycktes aldrig komma fram till ett bra svar.”Jo det är ett välkänt faktum att den intelligentaste bråkdelen människor i världen är män. Men vad som också är intressant är att den mest korkade promillen också är män. Förklaringen är att män har en betydligt större spridning i sin genetiska kvalitet, medan kvinnor har en mycket jämnare kurva. Kvinnor är kort sagt stabilare genetiska byggen än män.

Läs mer här:

andintelligence" rel="nofollow">http://en.wikipedia.org/wiki/SexandintelligenceSven: ”jag vet inte. men bland annat sådant har väl fått män att få nån slags hybris om att dom är bättre, smartare och allt vad det heter.”Jag kan inte låta bli att fråga; hur känner du själv?

2008-11-13 @ 17:10:09
Postat av: hanna

sven:"eller menar du att 50% av männen som bor i sverige slår kvinnor?"jag menar att det finns långt fler kvinnomisshandlare än vad man tror, och att det naturligtvis är så att alla kvinnor som utsatts för våld i Sverige inte har blivit misshandlade av samma män.håll i åtanke att det inte alltid handlar om flerårig och regelbunden misshandel utan likväl kan vara ett slag på käften under ett bråk, en våldtäkt på en fest eller att killarna i skolkorridoren håller fast en tjej och klämmer henne på brösten.ang. det här med intelligens; dravel.

2008-11-13 @ 17:54:53
Postat av: sven

elias:nej, jag larvar mig inte. när jag var barn vet jag flertalet vänner som blev slagna av sin mamma. jag undrar hur många av dom som räknas in i din statistik om marginellt problem. men visst, i jämförelse är det marginellt.vad jag dock kan intyga är att av dom som slog så var inte alla missbrukare. vad dom haft för personliga problem kan jag inte yttra mig om. men dom flesta har ändå framstått som trevliga och inte alls hotfulla.nog om det, eftersom det handlar om våld mot kvinnor.borde inte ett fängelse med tusentals mer dominanta män än vanligt som inte slår kvinnor säga något om social struktur. speciellt i ett land som usa där problemet är fruktansvärt mycket större? männen som intervjuades sa att det fanns ingen anledning att slå någon som är mindre och dessutom bemöter en på ett trevligt sätt. vilket vakterna av kvinnligt kön intygade.det är väl generellt sett ganska många i vårat samhälle som anser att det är fegt att slå en kvinna som man?för att ändra på dom djupt rotade problemen så är det väl just information som måste printas in, eller? hur menar du annars?det borde vara ganska uppenbart att jag tycker att kvinnor och män ligger på samma nivå. vart har jag sagt något annat?

__________________vad vissa påstår här är att dom hittat en medicin till ett problem som inte blivit testat. och ifrågasätter man det så är man obildad, dum i huvet och troligtvis kvinnomisshandlare.ni tror att problemet blir löst genom en dominansförändring. jag tror det inte. varför är det jag som är idioten när svaret inte finns än?dessutom har jag fått väldigt få svar på mina frågor. bortsett då från att elias lyckats bra med några av dom.man blir ju inte direkt mer övertygad om man ställer en motfråga och inte får ett svar utan en kommentar om att man är obildad, trångsynt och kvinnomisshandlare. ett problem som har en lösning borde väl ändå ha svar på motfrågor....2008-11-13 @ 17:56:55
Postat av: pontus

"Jo det är ett välkänt faktum att den intelligentaste bråkdelen människor i världen är män. Men vad som också är intressant är att den mest korkade promillen också är män. Förklaringen är att män har en betydligt större spridning i sin genetiska kvalitet, medan kvinnor har en mycket jämnare kurva. Kvinnor är kort sagt stabilare genetiska byggen än män. "Ojoj Elias, dar sket du allt i det bla skapet. Du som ju rivit ner upprepade applader fran damerna och allt!Citatet ovan ar en aningen klumpig omformulering av Larry Summers tal pa NBER. Han forlorade sitt jobb som rektor pa Harvard just pa grund av detta.Se garna: Summers#Differencesbetweenthesexes" rel="nofollow">http://en.wikipedia.org/wiki/LawrenceSummers#Differencesbetweenthesexes

2008-11-13 @ 23:02:26
Postat av: Anonym

Elias:Där slog du huvudet på spiken igen.Det handlar ju just om det.Vem som bestämmer.Har ni inte tagit del av den faktiskt ändå nya diskussionen:Hur känns det att ha en kvinna som chef.För inte särskilt länge sen kom en undersökning om att kvinnliga chefer blir oproptionerligt utsatta för en massa trakasserier och vägran och negativa påhopp just pga sitt kön (och den därmed inte traditionellt kongruenta chefspositionen). Det blir liksom problematiskt på ett alldeles särskilt sätt när kvinnor blivit satta att bestämma.Det blir mer 'naturligt' om män gör det.Då är allt som vanligt. Liksom osynligt på nåt sätt.

Det är då man kommer fram till 'mannen' som 'människan' och den vanliga personen - vi säger ju 'man' gör si eller så.Så det är som du säger - djuuupt rotat.Det gäller att dra upp den roten med det onda den alstrat.

2008-11-13 @ 23:57:21
Postat av: Den Grötmyndiges Fildelare

Det känns som att det mesta är sagt och gjort. Det verkar inte finnas så mycket mer kvar att tillägga i den här debatten.

Men det är skönt att alla är överens i alla fall.

2008-11-14 @ 03:13:15
Postat av: Elias

Pontus,Där ser man. Jag trodde att det var belagda forskningsresultat, när det visade sig vara en omstridd teori. Min formulering om "välkänt faktum" var såklart genomfel. Det blå skåpet ska härmed saneras.

2008-11-14 @ 09:02:44
Postat av: Elias

Sven: ”nej, jag larvar mig inte. när jag var barn vet jag flertalet vänner som blev slagna av sin mamma. jag undrar hur många av dom som räknas in i din statistik om marginellt problem. men visst, i jämförelse är det marginellt.

vad jag dock kan intyga är att av dom som slog så var inte alla missbrukare. vad dom haft för personliga problem kan jag inte yttra mig om. men dom flesta har ändå framstått som trevliga och inte alls hotfulla.”Nu undrar jag om du bara jävlas eller om du faktiskt inte förstått någonting av vad detta handlar om. Att få stryk av sin förälder är en otrevlig, men nuförtiden lyckligtvis ovanlig upplevelse. Att bli hotad, spöad, dominerad och förminskad av sin vuxna partner är någonting helt annat.

Fattar du? Bra.

Sven: ”borde inte ett fängelse med tusentals mer dominanta män än vanligt som inte slår kvinnor säga något om social struktur. speciellt i ett land som usa där problemet är fruktansvärt mycket större? männen som intervjuades sa att det fanns ingen anledning att slå någon som är mindre och dessutom bemöter en på ett trevligt sätt. vilket vakterna av kvinnligt kön intygade.”Men som jag försökte säga tidigare är spelreglerna ställda på ända i en konstruerad social miljö, vilket ett fängelse torde vara ett utmärkt exempel på. Maktstrukturerna är inte vad de skulle ha varit ute i verkligheten. De intagna männens möjligheter att dominera de kvinnliga vakterna är obefintligt.Sven: ”det är väl generellt sett ganska många i vårat samhälle som anser att det är fegt att slå en kvinna som man?”Ja. Tyvärr är det också ganska många som inte förstår att problemet är större än överfallsvåldtäkter och grabbgäng som snor mobilen av tonårstjejer i tunnelbanan. Det vanligaste våldet mot kvinnor sker hemma och utförs av någon de har en relation till. Det är din granne, arbetskamrat eller golfpolare som spöar sin kvinna. En otäck tanke. Tyvärr är den sann.Sven: ”för att ändra på dom djupt rotade problemen så är det väl just information som måste printas in, eller? hur menar du annars?”Jag vände mig emot ditt resonemang som fick det att låta ungefär som att staten nu har bestämt att kvinnor är lika mycket värda som män och att problemet därmed skulle vara löst.

Så är som kanske framgått icke fallet.Sven: ”det borde vara ganska uppenbart att jag tycker att kvinnor och män ligger på samma nivå. vart har jag sagt något annat?”Ingenstans. Jag blev bara nyfiken eftersom du tog upp ämnet.

Sven: ”vad vissa påstår här är att dom hittat en medicin till ett problem som inte blivit testat. och ifrågasätter man det så är man obildad, dum i huvet och troligtvis kvinnomisshandlare.

ni tror att problemet blir löst genom en dominansförändring. jag tror det inte. varför är det jag som är idioten när svaret inte finns än?

dessutom har jag fått väldigt få svar på mina frågor. bortsett då från att elias lyckats bra med några av dom.

man blir ju inte direkt mer övertygad om man ställer en motfråga och inte får ett svar utan en kommentar om att man är obildad, trångsynt och kvinnomisshandlare. ett problem som har en lösning borde väl ändå ha svar på motfrågor....”Absolut, det är skittråkigt när man pekar ut debattmotståndare som obildade, det gagnar ingen vettig diskussion.Men jag tror att vi närmar oss pudelns kärna här. Sven känner sig trängd och påhoppad. Han gillar inte att höra begreppet ”mäns våld mot kvinnor”. Han tycker inte att problemet är kvinnans ställning i samhället, utan menar på att det är ett fåtal misshandlande rötägg som är svin och ska behandlas som sådana. Det är nog exakt så Marcus Birro känner.Tyvärr är det att totalfjärma sig från problemet.2008-11-14 @ 09:25:20
Postat av: Rodenback

Kan ni försöka svara på frågan varför vissa män blir så upprörda så fort kvinnoförtryck kommer upp på dagordningen?

Jag kan nämligen inte begripa det själv.Det är nog så enkelt som att vi känner oss träffade. Och det är faktiskt väldigt pinsamt att det finns kvinnoförtryck. Det är pinsamt att vara man, precis som det kan kännas pinsamt att vara vit, ha någorlunda med pengar för att försörja sig etc i en värld med fattigdom och rasism.Och självklart sysslar alla män med ett kvinnoförtryck även om en hel del av oss försöker göra något åt det. Jag försöker själv göra vad jag kan och jag tycker att det är fullt förståeligt att kvinnor är jävligt pissed-off på hur det ser ut och att kvinnoförtrycket bara fortsätter och fortsätter. Ärligt talat, vi män får för fan tåla en del överdrivna reaktioner och attityder, det lidandet är ju ingenting jämfört med vad kvinnor uthärdar i princip varje dag. Men vi är ju så jävla ömtåliga och gnälliga.En sak som kan ha betydelse är att man får ju inte så mycket credits om man är en juste man. Precis som man inte får så mycket credits för att vara en ansvarstagande pappa. Eller för att sköta hem, tvätt, jobba med vård o.s.v. De s.k. traditionella kvinnosysslorna. Det är något vi män är ovana vid. Slita ut sig och inte få något för det. Men vi vänjer oss om några hundra år. Förhoppningsvis.Jag har inte läst alla de 73 kommentarerna här än men det är nog en hel del som kommer från män som är "upprörda så fort kvinnoförtryck kommer upp på dagordningen?". T. ex. Kim:"...jag önskar att jag inte hittade din blogg. Du är så hatisk..." Det är så man vill spy. Speciellt det där "Kram" på slutet. Jag kan bara säga att jag älskar ditt storartade, praktfulla hat som du gör så mycket gott med, Unni. Alkemi på hög nivå

2008-11-14 @ 11:37:18
Postat av: Anonym

Kan ju bara svara för mig själv, men att jag blir upprörd nör man diskuterar kvinnoförtryck, eller allt slags förtryck, beror på en ilska över att det finns människor som överhuvudtaget förtrycker. Det är , in facto, det som upprör. Inte någon kollektiv skuld. Förtryck i alla former är den absolut lägsta formen av intoleran och okunnighet. Betraktar människor som förtrycker som djupt emotionellt störda och sjuka människor, men har ingen som helst förstående för deras agerande. Det gör mig också intolerant till en viss del, så ingen är väl perfekt......

Michelangelo

Postat av: sven

elias: inte just begreppet mäns våld mot kvinnor. det är ju fortfarande det frågan handlar om. utan mer på det sätt argumentationen utförs i många fall. män är, män gör, män tycker. alla är inte likadana och därför stämmer inte just den argumentationen.och fåtal vet jag inte riktigt. mera minoritet. vilket också gör att argumentationer som män gör, män tycker, män tänker etc blir fel.trängd och påhoppad känner jag mig faktiskt inte heller. men tycker att rätt ska vara rätt.om jag påstår att alla kvinnor älskar att städa så stämmer ju inte riktigt det... och bör därför inte säga det.jag tror detta problem kommer att finnas kvar även om 100 år. hur mycket dominansförändrat eller vad som än har hänt åsiktsmässigt. vi är alldeles för många och för olika för att tänka och agera på samma sätt. att misshandla är bara en armsving borta. om detta sker i ren ilska, ångest, eller för att man vill vara dominant kan jag inte gissa.saker jag inte tror går att få bort ur samhället helt enkelt.rån, mord, misshandel och våldtäkt. vad man borde kunna göra är att förbättra förutsättningar för dessa. förebygga på bästa sätt.2008-11-14 @ 17:25:25
Postat av: Patrik 27

Framförallt vore det väldigt intressant att få veta vad en karl är utifrån vad kvinnor tycker.Det är inte bara mannens syn på kvinnan som borde ändras.Utan kvinnor måste också ändra sin syn på vad manlighet är.Om man skriker efter jämnställdhet och ömhet så ska man inte skrika sig hes som carolina gynning när macho-killarna uteblir.Machomannen är INTE jämnställd i sitt tänkande o handlande. Det är dags för kvinnor att inse detta. Annars är ni en rätt stor del av problemet.Jag skriker efter jämnställdhet och avskyr machokillar.

2008-11-14 @ 19:30:21
Postat av: Anonym

Det är ju inte kvinnors fel att kvinnoförtrycket ser ut som det gör - särskilt inte beträffande lönenivåer, kvinnoyrken som låglöneyrken, yrken som blir låglöneyrken så fort majoriteten sysselsatta inom dem är kvinnor, förakt för sysslor som handlar om vård och omsorg, ensidigt uttag av föräldraledighet och vård av barn, sexism, porr, trafficking osv.Det är bara så tragiskt också eftersom det får så negativa följder för relationerna mellan könen - kärlek omöjliggörs på något sätt.Jag menar, som kvinna tänker man; varför ha relationer med män om de vill hålla mig nere, inte tycker att jag är värd något, inte tycker att jag ska tjäna några pengar, vill att jag ska fortsätta jobba gratis i hemmet utan att få något tack för det, ta allt ansvar själv, ser ner på allt kvinnligt, föraktar min kropp, äcklas av mitt åldrande osv.Jag hoppas att det förändras - men det ser inte så ljust ut, mansdominansen ökar. Och våldet mot kvinnor och barn likaså.Tragiskt, sorgligt - det ser inte ljust ut som sagt.2008-11-14 @ 22:06:49
Postat av: sven

the tants has gone silent.

2008-11-15 @ 13:39:47
Postat av: Göllur Todlili

Inte ett intellektuellt inlägg, Unni. Att skuldbelägga alla män för kvinnomisshandel är som att kalla alla svenskar för folkpartister. Dessutom glömmer du att våld är lika vanligt i homosexuella relationer som i heterosexuela.

2008-11-15 @ 16:39:28
Postat av: Anonym

Till Göllur Todlili:Som alla vet är vårt samhället uppyggt efter en norm - där det heterosexuella (makt)förhållandet mellan man och kvinna upprätthålls genom en mängd olika traditioner, normer och beteendekoder.

Detta 'norm'förhållande fungerar sen som förebild även för samkönade förhållanden, där en av parterna iklär sig den underordnade kvinnorollen och den andra den dominerande mansrollen. Så det våld som utspelar sig där liknar ju det våld och den underordning som är etablerad i 'normförhållandet'.Samkönade förhållanden existerar inte i ett sociologiskt tomrum utan i relation till redan existerande normerande modeller för hur kärleksförhållanden skall vara.

2008-11-16 @ 04:16:12
Postat av: Howling Bertil

Göllur Todlili:Naturligtvis är det så att om en kvinna misshandlar en annan kvinna så är det männens fel.ALLTING är ALLTID MANNENS FEL.Det är ju vi som skapat normen som de valt att leva efter.

2008-11-17 @ 16:10:10
Postat av: Anonym

Jag vet inte om det är männens fel att äktenskapet ser ut som det gör, men att normförhållandet är som det är - både på arbetsmarknaden i kollektiv form och i hemmen i mer individualiserad form; kvinnorna jobbar med vård, skola omsorg; hushållsarbetet, läxläsningen och trösten av barnen, skriva julkort till släkten, ta han om åldrade anhöriga medan mannen sköter teknik och ekonomi; deklarar, byter däck, kör bilen till verkstan, lagar taket, jobbar övertid under småbarnsåren, reser i jobbet, köper och äger kapitalvarorna osv.Förr när jag gick på gaybarer och liknande ställen så var det väldigt tydligt polariserat mellan machokillarna och de 'feminina'. Det var som en uppförstoring av heteroställen.2008-11-17 @ 23:30:49
Postat av: Howling Bertil

Anonym:Förut yrkesutövningen och barnomsorgen gör jag allting av vad du räknade upp.Det är bara att välja vad man skall göra och sedan göra det.Om man skall klara sig själv måste man klara alla sysslor annars får man problem.Om en kvinna misshandlar en annan kvinna i en relation så är det den slående kvinnans fel och inte oss övriga män och kvinnor.Det är faktiskt också kvinnors fel/ansvar att sysslorna är stereotypt uppdelade.

2008-11-18 @ 12:41:01
Postat av: Falkögat

Män slår kvinnor. Män slår barn.

Kvinnor slår barn.

Barn slår inte vuxna.Män slår kvinnor och barn. Statistiken talar. Siffror över kvinnors våld mot män finns knappt. Kvinnor slår inte män. Däremot dyker kvinnorna upp i statistiken över våld mot barn i åldrarna 0-14 år. 2007 anmäldes c a 2300 fall av våld mot barn utfört av kvinnor.Jag läste inlägget Vadå Solidaritet? och läsarnas efterföljande kommentarer. Jag började fundera.Enligt statistiken på BRÅ verkar de fysiskt starka slå de svagare, oavsett kön.

2008-11-18 @ 18:29:31
URL: http://falkogat.blogspot.com
Postat av: Howling Bertil

Falkögat:"Kvinnor slår inte män"Kvinnor slår män betydligt oftare än vad män slår kvinnor. Inte lika hårt och de synliga skadorna blir inte alls lika stora, men förnedringen blir inte mindre för det.

"Statistiken talar"

"Siffror över kvinnors våld mot män finns knappt"Just det ingen riktig man kan med att anmäla en kvinna för en käftsmäll vilket det oftast rör sig om. Istället slutar man att älska henne vilket är den naturliga reaktionen.Ni talar ofta om det sk Mörkertalet när det gäller kvinnomisshandel, våldtäkter etc.Hur kommer det sig att detta finns när ni blir utsatta men att det över huvud taget inte existerar när män blir utsatta.Observera att jag INTE påstår att de fysiska skadorna på män som blir misshandlade av kvinnor blir lika stora.Det är lögnerna jag vänder mig mot.Själv har jag aldrig anmält och aldrig slagit tillbaka trots att jag fått på käften av kvinnor (även utanför relationer) ganska många gånger.Det brukar räcka med att ni inte får som ni vill för att man skall få en "Orre".Självklart har du rätt i att det enligt statistiken är de starka som slår de svaga.Män anmäler inte kvinnor, vuxna anmäler inte småbarn som klappat till dom.Om alla (kvinnor som män) hade kraften att lämna relationen på direkten vid första slaget, då hade mycket varit vunnet.2008-11-19 @ 09:08:53
Postat av: Anonym

Att bortse från skadorna...går ju inte.Våldet mot kvinnor i hemmet är för det första1. MYCKET VANLIGT2. OFTA GROVT3. OFTA ÄVEN RIKTAT MOT BARNEN4. OFTA KOMBINERAT MED SEXUALISERAT VÅLD5. INNEBÄR I SIG OCKSÅ GROV PSYKISK MISSHANDEL6. KOMBINERAS OFTAST MED GROV VERBAL MISSHANDEL OCH INTE SÄLLAN OCKSÅ MED ALLVARLIGA DÖDSHOT7. KOMBINERAS OFTA MED MATERIELLT, JURIDISKT OCH EKONOMISKT VÅLD.8. KOMBINERAS OFTA MED ANNAN KONTROLL

2008-11-19 @ 12:20:30
Postat av: Göllur Todlili

Falkögat: Bra talat!

Howling bertil: Du har också en poäng. Jag tycker också att det finns en annan väldigt konstig aspekt man bör ta upp - att tjejer ska vara försiktiga när de går ensamma på stan. Att killar inte behöver vrara rädda. Killar klarar sig, tänker man. Men faktum är ju att killar löper större risk än tjejer att bli utsatta för våldsbrott. Men ändå skulle du aldrig tveka att låta din son gå hem ensam på kvällen, för han är ju osårbar.

2008-11-19 @ 22:28:06
Postat av: Anonym

Och detta, i sin tur, härrör ju från vanföreställningen om att "pojkar slåss ju, och det är naturligt" - det är liksom inget farligt hela den här våldskulturen som förhindrar all utveckling, mångfald, mognad, variation.

Killar låses in i killiga beteendemönster och tillåts inte utveckla andra sidor så mycket, det är fortfarande att betrakta som 'bögigt'.Man skyller på trycket i ungdomsgruppen men det trycket kommer ju från vuxenvärlden, samhället, media,våld, sex, droger som förhärligas men också som finns för att det är outhärdligt att leva i en värld av stress och förstörelse, kärlekslöshet, cash som enda gudom.

2008-11-22 @ 19:51:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0