MASSBREV FRÅN FÖRFATTARFÖRBUNDET

Till medlemmarna i Sveriges Författarförbund

Bevaka era rättigheter. Förläggare reagerar just nu kraftigt på utvecklingen med Google, IPRED och Pirate Bay. Det verkar vara på gång hos flera förlag att börja med nya avtalsformer, print-on-demand utgivning mm. Det här är en situation som kan gynna oss om vi håller ihop.
 
Digital publicering i olika format är ett affärsområde som ännu inte etablerats och det finns risk att rättigheterna säljs för billigt. Var försiktiga innan ni skriver under nya avtal. Rådfråga förbundets jurister.
 
Bonniers säger i Svensk Bokhandel att de lanserar nya avtal där de tillskriver sig fler rättigheter och att författare som inte vill skriva under kan se sig om efter ett annat förlag. Låt er inte skrämmas, vi kan agera tillsammans.

Jag vill uppmana alla som har fått förslag till nya avtal eller nya utgivningsformer att berätta om det kort i ett e-brev till vår jurist, Jenny Nilsson: <[email protected]>. Tänk också på att skicka in nya avtal till förbundet för granskning och kommentarer.
 
Vi håller för närvarande på att arbeta med en strategi för hur vi ska agera den närmaste tiden, det kan bli tal om gemensamma aktioner och helt nya grepp för att säkra våra rättigheter samtidigt som vi vill skapa möjligheter att göra våra verk tillgängliga för allmänheten på olika sätt.

 
Hälsningar,
Mats Söderlund
Ordförande i Sveriges Författarförbund

Kommentarer
Postat av: Robert

Gå ihop och skapa erat eget förlag, dom stora bolagen snor bara era pengar ger er krav, dåliga kontrakt och håller kvar er på stenåldern.2009-04-29 @ 13:16:59
URL: http://mobilannonser.eu
Postat av: Samuel J

Hur är din synpunkt om någon översatte din bok och spelade in en ljudbok på t.ex. tyska eller valfritt annat språk?

Enligt upphovsrättslagen så får man ju inte göra något sådant och det kan väl förstås att en författare vill upprätthålla en viss kvalitet och standard för översättningar.

Jag vet inte om du har varit i kontakt med översättning av filmer, men i vissa fall så är översättningen bättre gjord av "hemmameckarna" och trots att de gör det gratis så får de ett slag på fingrarna för det. Tråkigt.

2009-04-29 @ 14:25:42
URL: http://www.evilmaster.net
Postat av: Ingen speciell

Det är viktigt att ni inte ger bort (exklusiva) rättigheter öht till mellanhänderna som vill vrida klockan tillbaks.Då kan ni hamna i situationen att ni inte har rätt att efter eget huvud få distribuera direkt till era fans. Låt er inte låsas in.Fokusera inte bara på att de försöker få rättigheterna för billigt.

2009-04-29 @ 14:28:20
Postat av: Robert Andersson

Google har köpt ett stort pappersbruk...

Sänk Bonniers.

2009-04-29 @ 15:09:46
Postat av: Woopsidaisy

Jag har partitestat din blogg. klicka på länken och kolla resultatet. http://www.bloggparti.se/?url=http%3A%2F%2Funnidrougge.blogg.se%2Findex.html

2009-04-29 @ 19:35:08
URL: http://killingmanjaro.blogg.se/
Postat av: msn00b

Intressant att just Bonniers gör detta, men så är det ju heller inte första gången de försökt motverka innovation på den tekniska marknaden. De må ha stuckit ut hakan när de började publicera naturalister en gång i tiden men när det gäller tekniska innovationer har de alltid varit bakåtsträvare.Men, jag vet! Vad sägs om att alla bakåtsträvande författare som Harrisson och Guillou m. fl. stannar hos/signar sig hos Bonniers och så kan alla författare som vill fortsätta ha en trevlig relation till sina läsare låta bli. Förlagen får jättegärna fortsätta sälja böcker till stofilgardet som tycker att fildelning är stöld, varsågod! Så kan vi som faktiskt kommer leva om trettio år (peppar, peppar) sponsra er andra vettiga författare :-)

2009-04-29 @ 22:21:40
URL: http://msn00b.wordpress.com
Postat av: Carina

Största bovarna i dramat är förlagen och de stora bolagen. De vill fortsätta roffa åt sej och drar sej inte för att ta till vilka medel som helst i sin framfart. Låt dem inte få fortsätta att ha den makten. Upphovsrätten är mest till för att de som redan har skall ha mer under allt för många år. De verkliga upphovsmännen äger oftast inte sina egna verk. Glöm inte det.

2009-04-29 @ 23:37:29
Postat av: Leroy

Chicken Race 2 ? Där det inte handlar om 25 % utav eller andra skamliga förslag.Så klart skall det löna sig att stå upp för att få ge snarare än att ta.

Detta har så klart debatten visat. Du har den enskilda möjlighten att vara ödmjuk och dela med dig i stället för att ge en bild eller ett budskap som andra vill kuna tjäna på att sälja.Blir du avklädd så måste du kunna stå för ditt handlande och agernade förklara din agenda.Jag tycker du har förklarat dig väl och byggt allt på hur verkligheten ser ut, visat dig vara en människa lika sårbar som Knyttet som brottades mot Hemulerna och bestämda Lilla My som inte backar eller förklarar o Lilla Jag som observerat allt Von Oben.Artikeln på E24 var riktigt bra.: 1277411.e24" rel="nofollow">http://www.e24.se/kvinna/karriar/artikel1277411.e24Eller förklaringen bakom artikeln. : 1277417.e24" rel="nofollow">http://www.e24.se/kvinna/karriar/artikel1277417.e24Tycker att du och Maja L , Gunilla K och Isobel H samt andra firspråkiga eller frilans är på rätt spår om att få låta saker vara öppna i stället för slutna.Ha en bra Valborg!Du Har Vässat Pennan!Leroy

2009-04-30 @ 00:05:58
Postat av: Harald

Jag undrar om det inte är publicisterna som är det största hotet mot upphovsrätten. Ju mer jag tänker på det desto mer framstår förlagens kohandlande med upphovsrätten som det som verkligen urholkar den. Om vi faktiskt kunde knyta upphovsrätten till kreatören (istället för till det företag han/hon sålt den till) tror jag många fler skulle känna ett behov av att den var värd att respektera.Istället för att vårda upphovsrätten har upphovshavarna, och kanske framför allt deras parasiter i styrelserummen, konkretiserat den och förvandlat den till en handelsvara. Varför skall jag respektera upphovsrätt mer än jag respekterar äpplen?Kan vi rädda upphovsrätten?Förmodligen inte med Bonniers hjälp.

2009-05-01 @ 00:22:07
URL: http://aberg.wordpress.com
Postat av: Anonym

För att stärka medborgarnas makt bör blankröster leda till tomma riksdagsstolar, men eftersom dagens system inte tillåter detta skulle man istället för att rösta blankt kunna rösta på piratpartiet.

2009-05-01 @ 11:38:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0