SÅ MYCKET STÖK KRING BARA EN BOK?Jodå, jag förstår att det finns många som säkert tänker, jamen vaffan, släpp det där Marklund-shittet, vem bryr sig om en jävla bok hon skrev om en stackars brud som ändå verkar jävligt trasig och säkert haft ett helvete med karlfan som spöade henne.

Men om ni går in och kikar på Monica Antonssons blogg och ser trafiken och aktiviteten kring det här fallet och lägger till den uppståndelse som riksmedierna har reagerat med, då kommer ni också att förstå inte bara att det är en skandal utan också vidden av densamma.

Jag har varit verksam som journalist och jag har också blivit utsatt för journalistikens mindre trivsamma sidor, och det tar ett tag innan man börjar få insyn. Men den som läst några av mina böcker vet att det finns en frän mediekritik inbyggd i var och en av dem, utom möjligtvis den första. Och det är bedrövligt att nu bevittna den despotiska sammanslutning på hög nivå som uppstått kring Liza Marklund.

Vi har chefredaktörer på landets största tidningar, chefer på fyran, en advokat med spretiga lojaliteter, ett par av våra mest tongivande (fast också tondöva) kolumnister, en pr-agent som knutit kuk med porrkungen Bert Milton, ett extremt profitlystet bokförlag som har bizniz med de två stora kvällsblaskorna och står i nära samarbete med Marklunds kvinnomisshandelsdömde bokagent dit också Marklund själv högljutt anslöt sig i höstas med en motivering som trotsade samtliga av hennes tidigare yttranden i den fråga hon byggt sin karriär på. Det ryktas även att högvilt inom politikerkåren är insyltade. Snygg samling.

Ja, vi har sannerligen fått åse en ganska makalös uppslutning runt "bara en bok". De flesta mediekonsumenter borde ju ana oråd om några osanningar i en påstått sann berättelse lyckas mobilisera ett så starkt försvar. Men ändå tycks folk rycka på axlarna. Så viktig är inte Liza Marklund.

Nej, så viktig är egentligen inte Liza Marklund. Däremot är vänskapskorruptionen så grundmurad inom den svenska och förhållandevis lilla medieeliten. Det är som när polisen ska utreda felaktigheter som begåtts inom det egna skrået - utfallet blir nästan alltid friande.

Men med journalistkåren är det allvarligare. För tänk, alla ni som skiter i Marklund, om mörkläggningen, snedvinklingen och bortförklaringarna gäller något ni bryr er om när mediemakten nästa gång samlar sina trupper. En pedofilhärva? Trafficking? Mord? Mutbrott? Valmygel?

Det maktmissbruk som spelats upp inför öppen ridå ända sedan Monica Antonssons bok kom ut borde varenda medborgare reagera på med både skräck och ilska. Men istället kanske de låter sig sövas av en Guilloubok om nattståndna pojkrumsdrömmar.

Alltmedan stöveltrampet från mediemogulernas vaktparad klapprar i bakgrunden.

Kommentarer
Postat av: Maria

Ja, visst är det viktigt. Det fortsätter att vara det. Sunkiga ägarförhållanden, och inte minst ett totalt ointresse för sanning. Liza Marklund är inte viktig, det vill säga de som håller henne om ryggen respekterar henne sannolikt inte. Kårandan handlar om att hålla ihop mot dem som kritiserar media. Om mogulerna skulle erkänna att Marklund gjort fel, vad skulle då hända härnäst? Det är direkt kusligt hur hon polisanmälde Elisabeth Hermon för att kunna sitta utanför med fotograf, ett konstruerat scoop som inte var det - det var falskt. Men en ursäkt? Nej. Hon har blivit kritiserad, men slipper ändå undan ansvar. Håll ögonen öppna.

Unni, du är toppen.

2009-02-18 @ 23:29:02
Postat av: Leroy

Nej det handlar inte om ev våta drömmar.Det handlar om verklighet.Inte skall väl det få gå till så här 2009?Att många år förflytit skall vål inte få hindra att sanning kommer fram. barn e kloka och som jag såg så skrev "Helenas" dotter ett mycket bra och klokt inlägg. : http://monicaantonsson.blogspot.com/2009/02/helenas-ur-gomda-dotter-berattar.htmlHon är barn till dom var med i den verklighet som då rådde och hon har valt att stå upp för den sanning som hon könner till. Det e civikurrage, inte kameraderi.Leroy

2009-02-19 @ 00:16:09
Postat av: Marie Söderberg

Har vare sig skrivit eller läst blogg de senaste dagarna. Så det var en glad överraskning att surfa in hos dig Unni.

Du är bara så klockren och knivskarp när du är arg!

Nu fick du endast min spontana reaktion.

Jag ska bara hämta andan och läsa de senaste inläggen innan jag kommenterar.

Skål för dig ta mej fan!

2009-02-19 @ 00:42:01
URL: http://mariesoderberg.wordpress.com/
Postat av: PerA

Man skulle ju kunna göra ett litet tankeexperiment,

anta att Liza Marklunbd varit en politiker istället,

invald i Riskdagen.

Är det någon som då tror att vi sett samma typ

av undanfallenhet gentemot henne då?Personen Liza Markluind är faktiskt rätt ointressant i det här numera, det är "Journalisten" Marklund som är det mest intressanta nu.

2009-02-19 @ 08:26:41
Postat av: Nils Dacke

Grattis till en lysande postning. Vi som är kritiska och därmed anklagats för att vara dreglande bettskenehaverister så utrycker du dig förvånansvärt bra ;)Tro mig denna soppa kommer att få långtgående konsekvenser för de inblandade och förhoppningsvis en frisk debatt om vi verkligen lever upp till principerna för en fri press.

2009-02-19 @ 08:31:13
Postat av: Balkongfia

Tur har ju fattat hela galoppen! Det är inte Mia, inte Liza eller boken i sig som det handlar om längre. Utan det handlar om makten som mediaeliten besitter. Vill verkligen inte tänka på alla andra "mörkade" fall som har vinklats hur som helst.

2009-02-19 @ 09:00:38
Postat av: Rospiggen

Så klockrent, Unni!! Snöbollen har plötsligt blivit jättestor och innehåller många fula gruskorn.

2009-02-19 @ 09:17:35
URL: http://www.metrobloggen.se/piggen
Postat av: cj

Unni!

Ja, som vanligt så blir det bäst när du sparkar uppåt. Du lyckas med tämligen få ord fånga kvintessensen av den här stinkande storyn. Strongt.Gios trovärdighetsharakiri i söndagens Aftonblad kommer att gå till historien, det är nog de flesta eniga om som har granskat hela sörjan någorlunda objektivt.Stackarn, tala om att tiden har kommit ikapp Jan...men jag blir också sorgsen för jag har faktiskt betraktat honom som något av galjonsfigur för utsatta människor. Senaste tiden så framstår han mera som en begynnande gaggig och översittande gubbe. Tragiskt.Men nu. Snälla Unni, fortsätt och driv fram svar röranden Hermon. Det är där som LM fortfarande har vägrat att tala klartext och som när olyckan Pihlblad i Spanien (med hängslen på sig, bara en sån sak(!)) frågade och LM mumlade förstulet om att Hermon "nog inte mår så bra". No shit Sherlock, undra varför!?

2009-02-19 @ 10:00:55
Postat av: Peter

Du skriver ju helt lysande Unni! Med denna korta text sammanfattar Du i allt väsentligt vad "Gömda-fejden" egentligen handlar om och vilka värden som står på spel; värden som många media-aktörer dessvärre och förvånande nog verkar tycka är rimliga offer.

Tack för ett utmärkt inlägg!

2009-02-19 @ 10:19:12
Postat av: Mackeluring

Unni: Jag måste be dej om ursäkt! Mina tankar om dej har inte varit höga när du hängdes ut iom "Boven i mitt drama kallas kärlek".Förstår bättre nu. Förlåt.

2009-02-19 @ 13:28:38
Postat av: lena

Så sant. Så bra.

Du har så rätt.

2009-02-19 @ 19:49:19
Postat av: josefin

Heja Unni! Vilken fantastiskt bra text!

2009-02-19 @ 21:39:36
Postat av: Daniel

Instämmer med övriga talare. Det känns så befriande skönt att läsa din sammanfattning. Tack.

2009-02-19 @ 23:55:57
URL: http://donalce.blogspot.com
Postat av: unni

cj & Mackeluring: Tack! Era kommentarer gör mig varm. Ni är liksom mina förlorade söner. Jag tar in gödkalven.Krämer / Bunni

2009-02-20 @ 11:29:43
Postat av: Cissi

Hur korkad får man bli? Jo, lika korkad som Liza Marklund. I sin krönika i Stora Kvällsblaskan fortsätter hon att skriva ädla små noteringar och ventilera politiskt korrekta åsiket om samtiden. Som om hon inte känner iskylan bak i nacken.

Kom igen, Liza, har du ingenting att säga?

Den här Gömda-debatten kom helt rätt i tiden. För egentligen handlar den såklart inte om en väldigt medioker författare -på gränsen till dålig -utan om den gamla bortgömda Moralen. Moral och Mammon synkar sällan.Unni, fortsätt!Kram!

2009-02-21 @ 22:24:27
Postat av: Ramona Fransson

Jag tror inte det finns en enda journalist på den nivån som vill "erkänna" vare sig att de gjort ett skitjobb eller att de håller varann om ryggen. Men jag instämmer i kören, du har sammanfattat detta maktspel smidigt och elegant.Minns Björn Rosengrens uttalande, när han trodde ingen hörde: Norge är den sista sovjetstaten. Björn Rosengren borde ha sagt Sverige!2009-02-27 @ 10:05:55
URL: http://www.anomar-forlag.se
Postat av: Ämma

Min sambo kläckte en dag ur sig att Sverige tillhör ett av de mest korrupta länderna i världen. Folk omkring honom blev högröda i ansiktet och gick i försvarsposition. Inte fan är Sverige korrupt, vi har ingen maffia inte mycket mutor... Nä, men vi har en kompispolitik som överträffar allt annat. Dessutom, som du säger, så är vi små. Klubben för inbördes beundran och Skyddad verkstad på en gång. Jag tror på min sambo, och på dig, ni är inne på samma bana!

2009-02-27 @ 11:56:18
URL: http://web.me.com/regn
Postat av: Bohlin

Man bugar sig och tackar så mycket för en utmärkt sammanfattning om sakernas tillstånd.

2009-02-27 @ 13:20:33
Postat av: MOa

Toppen Unni!

2009-02-27 @ 16:28:00
Postat av: Janyngve

Jättebra sammanfattat Unni. Hade själv (framtill nu) aldrig trott att den s k etablerade "medieeliten" var beredd att stjälpa all heder och moral överbord för att "skydda" en av sina egna. Begreppet "kåranda" i dess mest negativa betydelse får vi nu se dagligen när Marklund bjuds in och oemotsagd får fortsätta presentera sina lögner i tidningar och TV-program.

2009-02-28 @ 11:40:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0