ÄR VI PÅ RIKTIGT?Igår när jag skulle sätta mig på flyget till Umeå för att delta i Robbans & Fylkings buskisshow på TV8 (jag gillar ju Robban, trots allt), ögnade jag snabbt igenom en av de kvällsblaskor som delas ut gratis till alla resenärer. Lika snabbt sjönk humöret. I ren självbevarelsedrift brukar jag vanligtvis undvika kvällspressen. Att läsa en kvällstidning är nämligen som att sitta till bords med en bullrig och aningslöst pladdrig borderlineperson som inför vilt främmande människor berättar om sina favoritsamlagsställningar, konsistensen på sin avföring, okända kändisar och hiskliga familjetragedier.

Jag mår helt enkelt illa av oväsentliga detaljer jag inte bett om. Denna kritik mot kvällstidningar är ingalunda ny, det är den inställning som sannolikt ackompanjerat kvällspressen sedan dess uppkomst. Kvällstidningar är downmarket, därom har väl aldrig rått något tvivel.

Förrän i år.

För nu kliver det plötsligt upp en samling pösmunkar på kvällspressarenan och basunerar ut sin överlägsna ställning som "riktiga medier", till skillnad från bloggmediet. Guillou har gjort det åtskilliga gånger och därmed stärkt bilden av sig själv som den han en gång varnade oss för. Och så hans förlagskumpan Liza Marklund då, givetvis. I senaste pappersutgåvan av Journalisten yttrar hon:

 "Monica Antonsson startade en blogg i kommersiellt syfte för att sälja sin bok. Gick medierna på en smart marknadsföringskampanj? Journalistkåren måste lära sig att granska vilka agendor som döljs bakom bloggarna, för bloggdreven finns bara så länge de lyckas ta sig in i riktiga medier och bli tagna på allvar."
(Hela artikeln går att läsa i Monica Antonssons blogg).

Det känns alldeles för osportsligt att gå in och slå hål på Marklunds retorik - ett av de starkare skälen till att Gömdadebatten blossade upp var ju just bloggarnas granskande av de "riktiga mediernas" agendor.

Men jag minns den defensiva position som Guillou och Piratförlagets ledning intog på den tiden då kvällspressen inte betraktades som rumsren. Då var de minsann underdogs, då fnös Jan åt DN, som han kallade "Sveriges malligaste morgontidning" eller (ihop med GW) "Tant DN". Och nu - hux flux - har boulevardpressen blivit fin som snus.

Själv har jag just bloggarna att tacka för att jag slipper allt sladdrigt dödkött som "riktiga medier" bjuder ut. Istället får jag fördjupad kunskap i både aktuella ämnen och inom smala specialområden. Jag får det via bloggarnas egna kunskaper och genom länkarna de hänvisar till. Det gör att jag t o m kan uppskatta en del av det material som ligger begravt i kvällspressens vulgomiljö. Pärlor i skiten som det går direktkanaler till, och jag slipper skitlukten.

Men än saknar jag en ordentlig genomgång av Liza Marklunds agenda i de "riktiga medierna". Särskilt som den lyser igenom så bjärt i hennes nedlåtande syn på bloggarna.

Blog on!

Kommentarer
Postat av: Kimmi

Så bra skrivet!

2009-05-11 @ 15:08:28
URL: http://asiktskanonen.se
Postat av: Anonym

Hear hear! Du skriver som jag tänker. Lysande!

2009-05-11 @ 16:35:36
Postat av: Autotragisk

Appropå ordentlig genomgång om Marklund så tyckte jag medierna i P1 fick till det rätt bra. Förutom att de inte tog med hennes något vidriga krönika i aftonbladet där hon både gör reklam för sin kamrats band och anklagar alla för att ladda ner deras musik när det inte gjort det. Hennes status som seriös journalist är så död den bara kan vara. Det verkar iallafall vara konsesus här på Umeå Universitet där jag studerar.p1medierna090411110025.mp3" rel="nofollow">http://www.sr.se/laddahem/podradio/SRp1medierna090411110025.mp3Adjöken Fröken!

2009-05-11 @ 17:31:57
Postat av: Joshua_Tree

Jag är ganska säker på att jag skrev en kommentar här, men jag kanske glömde att posta den. Hur som helst så gillar jag din liknelse mellan kvällspressen och den buffliga borderlinepersonen som bara vräker ur sig detaljer man inte har bett om. :)

2009-05-11 @ 19:02:36
URL: http://[email protected]
Postat av: Leroy

Ja Unni.Vi är på riktigt.Många lever rakt ut och ärligt, säger vad dom tycker och vill (I.R.L), många är dom som har fastnat bakom agendor, redaktörer, förläggare eller kompistryck.Lite synd att man moralist inte väljer att stå upp för möjligheter att välja utan försvarar rätten att hålla saker dolda bakom stängda dörrar till slutna rum.Idag så ser man hur dessa stängda rum inte hänger med i utvecklingen och när den skrämmer å förnekar man eller förlöjligar istället för att föra dialog. Be om ursäkt eller försöka sätta sig in i de andra perspektiv.Men inte ens I R L vet dom!Leroy

2009-05-11 @ 20:35:00
Postat av: Leroy

Snälla Unni!Kan du inte lägga in Media Creeper så man kan se hur de 4 stora hoppar?

Söker och besöker.Leroy

2009-05-12 @ 00:30:58
Postat av: unni

Leroy, jag håller på att göra om min bloggplattform, så det kommer att finnas med Media Creeper på den nya. Och tack för ditt engagemang."Medierna"i P1 gjorde verkligen bra ifrån sig i Gömdaskandalen, bättre än nån annan i traditionella medier. Men jag skulle ändå vilja att nån drog undan draperiet och visade spelet bakom kulisserna, i synnerhet hur fjärmade från den allmänna verkligheten de som är satta att upplysa oss om densamma är.@Josh: Tack, söta du! Och för dina egna grymma inlägg. Alltid huvudet på skaft!

2009-05-12 @ 08:40:25
Postat av: Hampus

Hjälp mig med en studentpresent till min flickvän!

Skriv en kommentar med din idé om vad man kan ge!Bevaka mig på Bloglovin också? (;

2009-05-12 @ 10:58:03
URL: http://chillarn.blogg.se/
Postat av: Andreas

Extra, extra! Nimrod är Jens

Lapidus! Han råkade försäga sig på

chatten!!

http://nimrodofobi.blogspot.com/

2009-05-12 @ 16:23:06
Postat av: Hanna

Jättefin blogg! :)

2009-05-12 @ 17:21:07
URL: http://hannagranlof.blogg.se/
Postat av: unni

@andreas: förvånar mig inte ett dugg. Men var nånstans var det han försa sig?

2009-05-12 @ 18:26:13
Postat av: kristina

Känner mig lite träffad.

Men, men. Kan nog bara säga att min medverkan i en av dessa tidningar(härom dagen) till största del beror på hur bra bloggandet kan vara som terapi istället för en psykolog.

Jag har bra erfarenheter efter två tragedier att öppna sig för människor ger en enorm respons som man kan behöva när man går igenom en kris.

Alla behöver inte vara "kändisar", tidningarna kan ringa för en människas starka överlevnadsinstinkt och det öde som vissa människor tyvärr är tilldelade.

Menar nu inget ont mot dig, men ibland är det bra att visa vanliga "Svensson" också:)Ha en bra dag.

MVH

Kristina

2009-05-12 @ 20:17:55
URL: http://branden.blogg.se/
Postat av: anne

Kvällstidningarna undviker jag som pesten, endast på semestern, när jag är utvilad, kan jag idas läsa dem. Eller titta på bilderna som det ofast handlar om.Marklund slutade intressera mig i jämhöjd med hennes andra bok, Inte intressant rent språkligt.

2009-05-12 @ 21:06:09
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Johanna

Bra skrivet =)

2009-05-12 @ 22:07:46
URL: http://johannaabj.blogg.se/
Postat av: Tess

Bra skrivet!

2009-05-12 @ 22:21:18
URL: http://highlandertess.blogg.se/
Postat av: fanny backman *

riktigt bra skrivet!

2009-05-12 @ 22:40:24
URL: http://faannybackman.blogg.se/
Postat av: Lilith

Jag har bloggat sedan 2005 och varit aktiv på Internet hela mitt vuxna liv men jag tror det är först på senare tid som jag har börjat förstå en del av internets storhet, och jag är alltmer fascinerad över de möjligheter som följer. Genom Internet har vi en unik möjlighet att mötas och dela med oss av allt. Världen blir både mindre och större på samma gång. Bloggar tycker jag är ett jättebra forum för att föra fram sina tankar, åsikter etc.

2009-05-12 @ 22:48:44
URL: http://lilith.blogg.se/
Postat av: My Josephine

alltså snacka om att du smutskastar människor med borderline! alla är verkligen inte så! inte så jättesnällt...

2009-05-12 @ 23:40:44
URL: http://mitsukononame.blogg.se/
Postat av: unni

@My Josephine: Borderline har blivit en term som används långt bortom den egentliga diagnostiska betydelsen, och jag beklagar om någon som fått diagnosen känner sig smutskastad, det var inte alls min avsikt. Själv anser jag att en ren borderline har massor av sympatiska drag, medan malign narcissism är riktigt otäckt. Kram på dig!@kristina: Allt som står i kvällstidningar är inte skräp, vad jag menade var att via bloggarna når man det bästa utan att behöva tränga sig igenom skräpet först.

2009-05-13 @ 09:24:05
Postat av: Patty

Mycket bra inlägg... klockrent!

2009-05-13 @ 10:50:35
URL: http://patitas.blogg.se/
Postat av: ingmari

Kunde inte ha skrivit bättre själv!Kommer noga att följa din blogg....på återhörande!

2009-05-13 @ 11:14:30
URL: http://frujacobsen.blogg.se/
Postat av: Alex

Ditt språk är fantastiskt! Well said.

2009-05-13 @ 14:05:40
URL: http://alexandrareichler.blogspot.com/
Postat av: Alician

Håller med dig helt och hållet! Klockrent!Kolla gärna in min miljöblogg!

2009-05-13 @ 15:37:43
URL: http://ladygreen.blogg.se/
Postat av: Adèle

tumme upp, bra skirviet

2009-05-13 @ 17:46:32
URL: http://toasted.blogg.se/
Postat av: Linn

Intressant inlägg. Det är lustigt, när jag läste den del av ditt inlägg som fanns på förstasidan på blogg.se tänkte jag: Och nu har bloggarna en del av den roll som kvällstidningarna har. Tycker nämligen att din beskrivning av kvällstidningarnas innehåll stämmer tämligen väl överens med innehållet på många bloggar. Min slutsats är väl att det finns bra och dålig "gammelmedia", precis som det finns bra och dåliga bloggar. Sen är ju frågan om bra och dåligt något högst objektivt. Förstås.

2009-05-13 @ 18:37:12
URL: http://lyckoland.blogg.se/
Postat av: Lori

Fin blogg!

2009-05-13 @ 19:25:50
URL: http://panossian.blogg.se/
Postat av: Jan

Nää, nu jävlar!Nu har du återigen skrivit så jävla bra så...nu faan i mig måste jag ta ändan ur vagnen o KÖPA en bok av dig Unni!Jag har tidigare kommenterat här om att jag skulle ladda ner din bok du lagt på TPB o att jag sen skulle Paypala dig en slant...Tyvärr har jag så jävla svårt att LYSSNA på en bok, efter nåra minuter så sitter jag bara o tänker på vart jag ska hamna i sommar med hojen oavsett vad som låter i lurarna...Så det rann alltså ut i sanden...Men nu igen då, som sagt, nu JÄVLAR måste jag läsa nåt av dig o nu måste det bli en bok om det ska funka för om dina böcker är lika bra som du skriver här...så måste dom vara jävligt bra!

Tack Unni för det du skriver här o nu SKA jag köpa en bok av dig nånstans!Ha det

Jan

2009-05-14 @ 02:27:50
Postat av: dagsspan

Jag vet också att borderline har en mer utvidgad betydelse än DSM anger, och kan lämpa sej väl för skämt och illustrativa liknelser, men kan du inte bara lägga ner din borderline-fobi?

Det är otroligt störande att du kommer dravlandes med dina bordis-sarkasmer som inte ens är relevanta i tid och otid på det sätt du gör.

2009-05-14 @ 12:27:19
URL: http://www.dagsspan.wordpress.com
Postat av: LINDA

Vilket välskrivet inlägg! Tack!Jag håller med, Jan Guillou verkar genom sina uttallanden om bloggar, livrädd för bloggarnas makt. Han tycks se bloggar och människor som bloggar som ett stort hot mot honom som journalist och författare, annars skulle han inte inta en så stark försvarsattityd... Hans ilska mot bloggar är en egentligen komplimang mot alla som driver en blogg. And we blog on!

2009-05-14 @ 13:30:27
URL: http://lindafunde.blogg.se/
Postat av: Berit

Läs om blogg-bråket med kissie och vårat hat mot emos på vår blogghttp://provocerandeidioter.blogg.se/

http://provocerandeidioter.blogg.se/

http://provocerandeidioter.blogg.se/

2009-05-14 @ 17:30:46
URL: http://provocerandeidioter.blogg.se/
Postat av: Astronauten

Du skriver ordentligt jävla bra. Bedömer jag såhär efter att ha läst ett inlägg. Nej men allvarligt, riktigt snyggt formulerat, skrivet på precis det sätt jag gillar. Jag undrar om det betyder att det här är ännu en blogg jag måste bevaka. Helvete.Förövrigt tyckte jag borderlineskämtet var rätt kul. Att något är inte är politiskt korrekt behöver inte betyda att det är rasistiskt eller svinigt. Det kan också vara att man fullständigt struntar i normer och använder uttryck i det syfte man själv vill.

2009-05-14 @ 17:46:18
URL: http://astaggadastronaut.blogg.se/
Postat av: Begonia

verkligen bra skrivet! :D haha

2009-05-14 @ 17:48:48
URL: http://begonias.blogg.se/
Postat av: Anonym

Fuckin awesome! check it out! *länken

Postat av: Karin

Så sant så sant! Men en fråga, varför inte välja Dagens Industri av gratis-tidningarna? :)

2009-05-14 @ 22:28:44
URL: http://viewfromheaven.blogg.se/
Postat av: Elin

Så jävla sant !

2009-05-15 @ 19:45:53
URL: http://elinphersson.blogg.se/
Postat av: Veronica Svärd

Läste du förresten Gudrun Schymans artikel inför Aschbergs och Fylkings besök i Umeå?"Dags att visa snoppen Aschberg?"

http://www.vk.se/Article.jsp?article=277125

2009-05-16 @ 10:39:25
URL: http://veronicasvard.wordpress.com/
Postat av: Markus

alltid lika duktig på att skriva... du sätter liksom pricken över i:et

2009-05-16 @ 10:59:05
URL: http://www.roligpresent.nu
Postat av: petra

bra skrivet!

2009-05-16 @ 16:19:14
URL: http://petraao.blogg.se/
Postat av: matilda

Cool blogg! (:

2009-05-16 @ 20:43:26
URL: http://franzenduger.blogg.se/
Postat av: Zoors

Bra Unni.Ät Liza till frukost varje dag. Jag avskyr detta falska våp.

Förresten jag såg just Ö-viksprogrammet och jag led med dig bland de där urtidsdjuren. Du skulle ha röstat på Robban som roligaste djur! =)Ha de gött, Unni!KramThe Source


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0